Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viktor Orban, UDMR și dubla măsură a politicienilor români

Inquam Photos / Octav Ganea
Iohannis Viktor Orban

În timp ce o „mână nevăzută” pare să facă eforturi serioase să împingă UDMR în afara coaliției de guvernare, unii dintre cei mai vocali critici ai „vecinului” Viktor Orban nu reușesc să vadă mizeria din propria ogradă.

În logica responsabilităților colective, adusă în actualitate din vremuri de tristă amintire, liderilor UDMR li se cere vehement în ultima perioadă să se delimiteze de Viktor Orban, să denunțe finanțările din Ungaria pentru diverse organizații din România și, în general, să dea explicații pentru declarații care nu le aparțin.

Oricât de simpatici sau antipatici ne-ar fi maghiarii în general și UDMR în special, oricât de încântați sau revoltați am fi de declarațiile făcute de Viktor Orban la Tușnad, un scandal iscat de un discurs fără legătură cu preocupările reale ale românilor pare un motiv absurd pentru declanșarea unei crize politice și guvernamentale.

Nu la fel par să gândească unii reprezentanți ai coaliției, care uită să privească, logic și creștinește, la bârna din ochiul propriu înainte de a denunța paiul din ochiul altuia. Un exemplu concret de „bârnă” care este privită cu îngăduiță există, de luni bune, la Oradea.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, l-a angajat în 2021 consilier personal pe Csomortányi István, președinte al Partidului Popular Maghiar din Transilvania. Aparent, nimic în neregulă cu acest gest, dincolo de evidenta dorință a lui Bolojan de a enerva UDMR.  Doar că președintele PPMT are la activ gesturi și declarații mult mai controversate decât cele care i se reproșază lui Viktor Orban.

În decembrie 2019, preşedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, orădeanul Csomortanyi Istvan, a fost amendat cu 5.000 lei de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru că într-o fotografie în care făcea salutul nazist. Fotografia a fost realizată în 2006, în timpul Taberei Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI), organizată anual la Gheorghieni, în judeţul Harghita, şi susţinută financiar de partidul ultranaţionalist Jobbik, de extremă dreapta, precum şi de alte organizaţii maghiare. Amenda a fost contestată, însă instanța a menținut sancțiunea.

Mai recent, după izbucnirea războiului din Ucraina, același Csomortanyi Istvan susținea că niciuna dintre părți nu dorește pacea, iar țările europene nu ar trebui să intervină.  „Ucraina este un stat care, cu sistemul său de guvernare corupt până în măduva oaselor, este dușmanul tuturor cetățenilor săi, ceea ce nu este dovedit de nimic mai mult decât de faptul că aproximativ 10 milioane de cetățeni au plecat în străinătate în ultimii ani”, a scris Csomortányi.

V-ați fi așteptat probabil ca oamenii politici români, în frunte cu Ilie Bolojan și colegii săi de partid, să reacționeze vehement, însă singura reacție de la președintele CJ Bihor a fost echivalentul unui ridicat din umeri: Să spună ce vrea!

„Dânsul are o dublă calitate. Este şi consilier în cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean, dar este şi un om politic. Nici într-o comunitate, nici într-o organizaţie, nici într-o redacţie de ziar, nici într-un partid nu vom avea păreri unanime despre un subiect sau altul. Dacă există colegi care au păreri diferite de noi sau de o anumită majoritate şi îi sancţionăm pentru asta, ne întoarcem la nişte perioade pe care nu le dorim cu toţii. Prin urmare, fiecare coleg din Consiliul Judeţean are dreptul să facă ce declaraţie consideră. Nu cred că se pune problema să renunţ la o colaborare cât timp, din punct de vedere al Consiliului Judeţean, îşi face datoria", a declarat Bolojan, pentru ziarul „Bihoreanul”.

Undeva, pe drum, din luna martie, când Bolojan nu voia întoarcerea la „perioade pe care nu le dorim”, până azi, această logică și-a rătăcit semnificația, și-a pierdut relevanța. Atât de grav încât un ilustru coleg de partid al „baronului” de Bihor ar vrea să ofere competență universală unei instituții mai degrabă inutile (CNCD) și să-l trimită pe Viktor Orban la judecata înțelepților antidiscriminare.

Se vor opri lucrurile aici? Probabil, nu. Mai ales dacă „mâna nevăzută” vrea cu orice preț să lupte cu Viktor Orban prin proxy. Vom afla cu toții în curând,  la ore de maximă audiență, după ce actorii principali se vor fi întors din concedii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.