Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vila Astately din Roma, care găzduieşte singura pictură murală realizată de Caravaggio, va fi scoasă la licitaţie

robbreport.com
Caravaggio

Vila Astately, situată în centrul Romei, care găzduieşte singura pictură murală realizată de pictorul italian Caravaggio pe tavanul uneia dintre încăperi, va fi scoasă la licitaţie în ianuarie, la un preţ de pornire de 471 de milioane de euro, a confirmat un tribunal din Roma, potrivit cnn.com.

În timp ce cea mai mare parte din construcţie a fost demolată în secolul al XIX-lea, Villa Aurora este singura păstrată dintr-un ansamblu mai mare, Villa Ludovisi, o construcţie din secolul al XVI-lea, considerată ''una dintre minunile lumii'', într-un articol publicat vineri de cotidianul Repubblica şi semnat de istoricul de artă Claudio Strinati.

Villa Aurora, situată la mică distanţă de Via Veneto, emblematica stradă imortalizată de regizorul Federico Fellini în "La Dolce Vita", este flancată de o grădină şi de mai multe garaje şi acoperă o suprafaţă totală de 2.800 de metri pătraţi, potrivit unor documente în vederea vânzării publice publicate de Ministerul Justiţiei.

Proprietatea cu şase etaje găzduieşte numeroase opere de artă, printre care şi o pictură murală în ulei atribuită lui Michelangelo Merisi da Caravaggio, cunoscut simplu drept Caravaggio, ale cărui lucrări au devenit sinonime cu reprezentările viscerale ale violenţei.

Acoperind tavanul unei încăperi de mici dimensiuni cu o suprafaţă de 2,75 de metri pătraţi, muralul realizat de Caravaggio la Villa Aurora reprezintă trei zeităţi - Jupiter, Neptun şi Pluto - reunite în jurul unui glob translucid.

Pictura a fost comandată în 1597 de cardinalul Francesco Maria Del Monte, care ar fi utilizat camera drept laborator alchimic, potrivit expertizei solicitate de tribunal şi publicate de minister.

Muralul are o valoare estimată la peste 310 milioane de euro, potrivit lui Alessandro Zuccari, profesor de artă modernă la Universitatea Sapienza din Roma. Zuccari, care a fost solicitat de tribunal pentru a estima operele de artă din interiorul proprietăţii, a concluzionat în evaluarea sa că pictura de Caravaggio este ''nepreţuită, fiind singurul mural realizat de unul dintre cei mai mari pictori ai epocii moderne'', potrivit Agerpres.ro.

În vilă există şi fresce realizate de pictorul baroc Giovanni Francesco Barbieri, cunoscut sub numele de Guercino, care a lucrat în vilă între 1621 şi 1623. Printre lucrările lui Guercino, se numără fresca Aurorei, zeiţa romană a răsăritului, pictată pentru nepotul papei Grigore al XV-lea, Alessandro Ludovisi.

Villa Aurora aparţine familiei Boncompagni Ludovisi, descendentă a papei Grigore al XV-lea. Nu au fost dezvăluite însă motivele judiciare care stau la baza vânzării vilei la licitaţie.

Administrarea proprietăţii nu va fi însă ieftină. Una dintre condiţiile impuse viitorului cumpărător va fi investirea a 11 milioane de euro în lucrări de restaurare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.