Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vine TĂVĂLUGUL pentru 'clienții' vechi și noi ai DNA

tavalug

Un adevărat tăvălug va lovi în plin ”clienții” mai vechi și mai noi ai DNA. Europarlamentarul Monica Macovei a susținut intens directiva europeană privind confiscarea extinsă a averilor în Parlamentul European și a înregistrat o victorie. Apropiată de Macovei, ministrul Justiției, Raluca Prună, nu vrea să iasă din mandat, înainte de a implementa Directiva și în România.

Această directivă va fi un adevărat tăvălug pentru ”clienții” DNA, pentru că banii nu vor mai putea fi ascunși pe numele unor membri ai familiei, astfel că vor deveni mult mai greu de albit.

"Proiectul pe care l-am pus în consultare publică la sfârşitul săptămânii trecute este în fapt transpunerea unei directive europene. (...) Aş dori să invit pe toată lumea să citească acest proiect şi să contribuie la dezbaterea publică", a declarat Raluca Prună la Radio România Actualităţi. 

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, precum şi pentru completarea art. 79 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, prin care se realizează transpunerea unor prevederi ale Directivei 2014/42/UE privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană. 

Potrivit proiectului, vor fi supuse confiscării extinse şi alte bunuri decât cele deja prevăzute de lege "în cazul în care persoana este condamnată pentru comiterea unei infracţiuni, dacă fapta este susceptibilă să îi procure un folos material şi maximul pedepsei prevăzute de lege pentru aceasta este 4 ani sau mai mare". 

"Confiscarea extinsă se dispune dacă instanţa are convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale şi are în vedere bunurile dobândite de persoana condamnată, într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei", se mai arată în proiectul de lege. 

Un alt articol prevede că Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate va informa judecătorul despre orice împiedicare ori întârziere survenită în cursul executării unei confiscări speciale sau confiscări extinse, pe baza informaţiilor primite periodic de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi de la alte autorităţi care au competenţă în punerea în executare a măsurilor. 

Potrivit expunerii de motive, prin modificările legislative se urmăreşte în primul rând extinderea domeniului de aplicare a confiscării extinse, inclusiv la infracţiunile de serviciu sau cele privind sănătatea publică, prin renunţarea la reglementarea actuală care cuprinde o listă limitativă de infracţiuni.

Citește și: DOLIU la Rio: Antrenorul Germaniei a murit în timpul Olimpiadei

Citește și: Schimbare MAJORĂ anunțată de ANAF. Sunt vizați toți românii cu carduri

Citește și: PNL taie în carne vie: Doi deputaţi sunt OUT

Citește și: Victor Ponta, anunț APOCALIPTIC pentru România: Ce ne așteaptă e TERIBIL


"Prin adoptarea prezentului proiect de lege se va putea dispune în viitor măsura de siguranţă a confiscării extinse şi pentru alte infracţiuni (...): infracţiunile de serviciu (delapidarea, abuzul în serviciu, uzurparea funcţiei, conflictul de interese, obţinerea ilegală de fonduri), infracţiunile privind sănătatea publică (infectarea apei, falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse, comercializarea de produse alterate, traficul de produse sau substanţe toxice", se precizează în expunerea de motive.

Potrivit noii Directive Europene, averile infractorilor vor fi confiscate mai uşor în toate statele membre, iar confiscarea extinsă se va aplica în cazul mai multor infracţiuni decât înainte şi anume:

1. corupţia activă şi pasivă în sectorul public şi privat, precum şi corupţia oficialilor din UE şi din statele membre ( aici ar intra şi înşelăciunile în dauna statului român şi ale comunităţii europene, dar pedepsele au fost reduse în România, deci e puţin probabil ca directiva să fie eficientă în acest sector - nn);

2. participarea la o reţea de crimă organizată;

3. pornografia infantilă;

4. criminalitatea informatică

5. orice infracţiune pentru care legea prevede închisoarea de minimum 4 ani.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.