DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Violonistul Alexandru Tomescu concertează în premieră în Harghita, la biserica romano-catolică din Băile Tuşnad

cotidianul.ro
Alexandru Tomescu

Violonistul Alexandru Tomescu, cu vioara Stradivarius Elder-Voicu, va concerta în premieră în judeţul Harghita, la biserica romano-catolică din Băile Tuşnad, alături de pianista Sînziana Mircea şi violoncelistul Ştefan Cazacu.

Concertul de muzică clasică intitulat "Wind Water Earth", în compoziţia lui Dan Popescu, face parte din turneul de lansare a albumului cu acelaşi nume şi va avea loc la Băile Tuşnad în data de 19 noiembrie, de la ora 19,00.

Organizatorul concertului, Damian Pal, a declarat, pentru AGERPRES, că alegerea bisericii romano-catolice din Băile Tuşnad ca gazdă a primului concert din Harghita al lui Alexandru Tomescu are legătură cu faptul că celebrul violinist îşi doreşte să aducă muzica clasică în locuri mai puţin convenţionale, că lăcaşul de cult în cauză are o acustică foarte bună, dar şi cu dorinţa de a genera un turism cultural în staţiunea harghiteană.

"Alexandru Tomescu vine în concert pentru prima dată în judeţul Harghita. Acesta este unul din motivele pentru care am ales biserica romano-catolică din Băile Tuşnad, pe lângă faptul că Alexandru Tomescu se străduieşte să aducă muzica clasică în cât mai multe locuri pentru a o face cunoscută în rândul tinerilor şi nu numai, dar şi pentru a aduce muzica în locuri mai puţin convenţionale pentru concerte. (...) Acustica bisericilor poartă un rol foarte important într-un eveniment de muzică clasică, acustică, iar biserica din Băile Tuşnad se numără printre bisericile din ţară cu o acustică foarte bună. Pe lângă acestea şi promovarea zonelor turistice din provincie constituie un factor important, datorită unor astfel de evenimente se generează şi un turism cultural, iar la Băile Tuşnad există unităţi de cazare şi restaurante pregătite să găzduiască iubitorii de natură, de muzică şi turiştii, deopotrivă", a declarat Damial Pal.

Acesta a mai arătat că Alexandru Tomescu a mai venit în zonă, dar în judeţul Bacău, în comuna Ghimeş-Făget, aflată la graniţa cu Harghita şi a fost primit cu entuziasm de iubitorii de muzică din cele două judeţe.

"Alexandru Tomescu a venit de trei ori în regiune, mai exact la Ghimeş-Făget în cadrul turneului internaţional Stradivatrius, în 2020, 2021 şi în vara acestui an. Concertele de la Ghimeş-Făget au avut loc în biserica romano-catolică. De fiecare dată, la concert au venit iubitori ai muzicii din regiune şi din ţară, precum şi elevi şi studenţi pasionaţi de muzică. Am invitat elevi ai Liceului de Artă 'Nagy Istvan' din Miercurea Ciuc, ai Liceului de Artă 'George Apostu' din Bacău, precum şi interpreţi la vioară de pe Valea Ghimeşului, care s-au bucurat de întâlniri restrânse cu Alexandru Tomescu, care le-a vorbit despre viaţa şi cariera de artist. Tinerii instrumentişti de pe Valea Ghimeşului au susţinut un scurt concert de muzică autentică instrumentală de vioară, acompaniată de gordună, în faţa câtorva zeci de persoane şi a echipei de turneu a maestrului Tomescu. Într-una din aceste întâlniri, i-am oferit lui Alexandru o gordună, instrument autentic de percuţie, specific Văii Ghimeşului. (...) Amintim faptul că meşterul de gordune, Lehel Hadnagy, de pe Valea Ghimeşului a construit prima sa vioară inspirat de întâlnirea cu virtuosul violonist", a mai spus Damian Pal.

Concertul de la Băile Tuşnad al lui Alexandru Tomescu este organizat de "Oamenii inspiră", în parteneriat cu Consiliul Judeţean Harghita şi Asociaţia Gyöngyvirág.

"Oamenii inspiră" este un concept iniţiat de Damian Pal, un tânăr din comuna Ghimeş-Făget, care "se străduieşte să construiască o punte între copii, tineri şi adulţi, deopotrivă, şi oameni care au lăsat o amprentă semnificativă de-a lungul carierei lor" şi care organizează evenimente în diverse domenii precum muzică, sport sau cercetare.

Organizatorii au mai precizat că pentru concertul de la Băile Tuşnad, biletele sunt disponibile online, la adresa https://www.blt.ro/concert-alexandru-tomescu-sinziana-mircea-stefan-cazacu-baile-tusnad-biserica-romano-catolica.html.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.