DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Viorica Dăncilă a subliniat, la Zagreb, importanța pe care statele din Balcanii de Vest o reprezintă pentru UE

gov.ro
Viorica Dăncilă Kolinda Grabar – Kitarović

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a participat luni, la Zagreb, la deschiderea Summitului şefilor de guvern din statele membre ale Iniţiativei Central Europene (ICE), unde a anunţat că România se află în linie dreaptă cu pregătirile pentru preluarea primei Preşedinţii române a Consiliului UE, informează un comunicat al guvernului.

Potrivit sursei citate, tema centrală a Summitului a fost consolidarea securităţii regionale şi promovarea dezvoltării economice, în sprijinul racordării regiunii la valorile şi practicile europene. Concret, participanţii au abordat tema interconectării statelor membre ICE în scopul dezvoltării regionale sustenabile şi al sprijinirii parcursului european al ţărilor aspirante sau candidate din regiune, precum şi impactul acţiunilor provocatoare ale unor terţi asupra securităţii zonei.

Prim-ministrul român l-a felicitat pe omologul său croat pentru succesul înregistrat în exercitarea Preşedinţiei ICE în cursul acestui an şi a salutat accentul acordat unor teme esenţiale, precum eficienţa energetică, integrarea europeană şi competitivitatea.

"Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că România se află în linie dreaptă a pregătirilor pentru preluarea primei Preşedinţii române a Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019, context în care continuarea extinderii cu statele din Balcanii de Vest va reprezenta o prioritate. Premierul român a adăugat că România rămâne angajată în planul susţinerii politice şi oferirii asistenţei tehnice în avansarea reformelor din statele din regiune, în procesul de apropiere de structurile euroatlantice", se arată în comunicat.

În acest context, Dăncilă a subliniat interesul pentru utilizarea optimă a formatelor de colaborare şi valorificarea aportului lor unic la stabilitatea din zonă, promovarea relaţiilor de bună vecinătate, a interconectivităţii şi a cooperării economice. Totodată, demnitarul român a evidenţiat relevanţa Iniţiativei Centrale Europene pentru îndeplinirea acestor obiective, prin transferul de expertiză în domenii-cheie precum lupta anticorupţie, buna guvernare, reducerea decalajelor de dezvoltare, competitivitate şi inovaţie.

Premierul a exprimat susţinerea pentru dezvoltarea cooperării regionale în acest format şi, în acelaşi timp, sprijinul pentru demersurile de consolidare a eficienţei ICE, prin concentrarea pe proiecte cu impact economic şi social în regiune.

Viorica Dăncilă a urat succes Italiei, care a preluat de la Croaţia Preşedinţia în exerciţiu a ICE şi a asigurat că România acordă sprijinul şi are disponibilitate de cooperare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.