Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viorica Dăncilă bate cu pumnul în masă pe Legea insolvenței: Vizează protejarea banilor publici

Vioricas Dancila

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la începutul ședinței de guvern, că modificarea legii insolvenței vizează redresarea firmelor viabile, dar și protejarea banilor publici prin recuperarea creanțelor la bugetul de stat, scrie Mediafax.

”În prezent peste 28.600 de contribuabili cu creanțe bugetare se află sub incidența legislației privind insolvența. Apoi valoarea obligațiilor fiscale acumulate după data intrării în procedura insolvenței arată o creștere cu 15% față de valoarea arieratelor înregistrate la data intrării în insolvență. În aceste condiții, venim cu un set de reglementări care să facă mai eficientă procedura insolvenței. Avem în vedere atât asigurarea condițiilor pentru redresarea firmelor viabile, cât și protejarea banilor publici prin recuperarea creanțelor la bugetul de stat”, a declarat premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern.

Ea a mai spus că modificările din legislație au rolul de a stopa unele practici abuzive precum insolvențele repetate în scopul de a eluda plata obligațiilor către parteneri și la bugetul de stat.

”Dorim să completăm legislația din cel puțin două considerente. O astfel de practică crează un avantaj neconcurențial unui agent economic în raport cu partenerii săi, în condițiile în care acesta nu-șuia chită obligațiile de plată către parteneri și stat. În același timp, un astfel de agent economic pune în pericol locurile de muncă ale propriilor angajați și ale angajaților partenerilor, evitând să ia măsuri de reorganizare eficiente”, a explicat Dăncilă.

Ordonanța de urgență pentru modificarea legislației insolvenței, aflată pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, va permite eficientizării recuperării creanţelor bugetare ale societăţilor aflate în insolvenţă, dar și împiedicarea unor debitori de a se sustrage de la plata sumelor datorate bugetului.

Citește și: Traian Băsescu, ATAC INCENDIAR după gafa Vioricăi Dăncilă de la Bruxelles: 'Singura acţiune corectă şi necesară a opoziţiei este o moţiune de cenzură' .

Nota de fundamentare a actului normativ arată că în prezent se află în procedura insolvenței, în perioada de observație, peste 6.000 de societăți cu circa 64.000 de salariați, pentru care se impune luarea unor măsuri urgente pentru crearea premiselor legislative şi administrative, care să conducă la redresarea acestora și menținerea în circuitul economic. În același timp se impune adoptarea de măsuri urgente care să permită conversia, reducerea sau cesiunea creanţelor bugetare, pentru a pentru a evita intrarea iminentă în faliment a multor societăţi cu potenţial de viabilizare şi cu consecinţe grave în plan economic şi social.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.