Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viorica Dăncilă, lege cu dedicație: A modificat printr-o Ordonanță și acordă o portiță de scăpare

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Viorica Dăncilă sedinta guvern

Unitățile de învățământ cu profil teologic pot funcționa cu efective mai mici de elevi decât numărul minim prevăzut în legea educației naționale, prevede o Ordonanță publicată, marți, în Monitorul Oficial, scrie Mediafax. De această prevedere ar putea profita UDMR, prin liceul cu profil de la Târgu-Mureș, în care există și un dosar la DNA.

Ordonanța nr. 9 adoptată în ședința Guvernului din 23 august, privind modificarea și completarea unor acte normative în domeniul educației, a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial și prevede modificarea Legii Educației Naționale astfel: „La articolul 19, după alineatul (3), se introduce un nou alineat, alin. (3^1), cu următorul cuprins: (3^1) Prin excepție de la prevederile alin. (1), unitățile de învățământ, care școlarizează pe filiera vocațională, cu profil teologic, la cererea cultelor recunoscute de stat, pot funcționa cu efective mai mici de elevi și cu menținerea personalității juridice”.

Citeste si Judecător CSM: Mi-aș fi dorit ca opiniile unor experți din instituțiile partenere să prevaleze în analiza scrisorii lui Giuliani

Articolul 19 din Legea Educației Naționale, modificat prin Ordonanța publicată în Monitorul Oficial, prevede că „(1) În sistemul național de învățământ, unitățile de învățământ de stat au personalitate juridică dacă se organizează și funcționează, după caz, astfel: a) cu minimum 300 de elevi; b) cu minimum 300 de elevi, preșcolari și antepreșcolari; c) cu minimum 150 de preșcolari și antepreșcolari; d) cu minimum 100 de elevi și/sau preșcolari, în cazul unităților de învățământ special”.

De asemenea, legea educației naționale mai spune, tot la art. 19, că prin excepție de la prevederile alin. (1), se pot organiza unități de învățământ de stat cu personalitate juridică cu efective mai mici de elevi, dar nu mai puțin de 100 de elevi, care să ofere educație și formare profesională prin învățământul dual. În cazul în care nu se mai întrunesc caracteristicile învățământului dual prevăzute la art. 25 alin. (4) și cerințele pentru organizarea acestuia, prevăzute la art. 25 alin. (5), unitatea de învățământ intră în structura sau funcționează ca structură, după caz, a unei alte unități de învățământ cu personalitate juridică din localitate. Totodată, prin excepție de la prevederile alin. (1), în unitățile administrativ-teritoriale în care numărul total al elevilor, preșcolarilor și antepreșcolarilor nu se încadrează în prevederile alin. (1), se organizează o singură unitate de învățământ cu personalitate juridică, se mai arată în legea educației naționale. „Prin excepție de la prevederile alin. (1), în funcție de necesitățile locale, se organizează, la cererea părinților, tutorilor legali sau a cultelor recunoscute de stat, în condițiile legii, cu respectarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calității educației, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2006, cu modificările și completările ulterioare, grupe, clase sau unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, cu predare în limba română sau în limbile minorităților naționale”, potrivit legii educaționale naționale.

O altă modificare adusă prin Ordonanța nr.9, publicată miercuri în Monitorul Oficial, prevede faptul că în cazul unităților de învățământ înființate la solicitarea cultelor sau a unor minorități naționale, în situația în care autoritățile publice locale nu asigură, în mod corespunzător, conform cererilor, exercitarea acestui drept, consiliul de administrație și directorul se numesc prin ordin al ministrului Educației, pentru o perioadă de maximum 6 luni.

Astfel, Ordonanța de modificare a Legii Educației Naționale prevede că după alineatul (9) al articolului 96 din Legea Educației Naționale se introduce un nou alineat, alin. (10), cu următorul cuprins: „(10) Prin excepție de la prevederile alin. (2), prin ordin al ministrului educației naționale se stabilește, provizoriu, un consiliu de administrație și se numește un director până la ocuparea funcției prin concurs național conform art. 257, ce va fi organizat într-o perioadă de maximum 6 luni, pentru unitățile de învățământ înființate conform prevederilor art. 29^1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calității educației, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2006, cu modificările şi completările ulterioare. Consiliul de administrație stabilit provizoriu funcționează pentru o perioadă de maximum 6 luni de la înființarea unității de învățământ”.

Modificarea vizează prevederea din legea educației naționale potrivit căreia „în unitățile de învățământ de stat consiliul de administrație este organ de conducere și este constituit din 7, 9 sau 13 membri", precum și prevederea din OUG 75/2005 potrivit căreia „în vederea asigurării exercitării dreptului fundamental la învățătură, la cererea justificată, după caz, a părinților/tutorilor legali, a refugiaților, a cultelor recunoscute oficial de stat sau a unor organizații ale minorităților naționale reprezentate în Parlamentul României, în situația în care autoritățile publice locale nu asigură, în mod corespunzător, conform cererilor, exercitarea acestui drept, în localitățile în care acestea își exercită autoritatea, Ministerul Educației Naționale înființează, reorganizează și constituie unități de învățământ preuniversitar de stat, cu personalitate juridică, cu respectarea prevederilor legale în vigoare".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.