Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viorica Dăncilă, mesaj cu ocazia 'Zilei Naționale Constantin Brâncuși'

Viorica Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă a transmis marți un mesaj cu prilejul Zilei Naționale Brâncuși, afirmând că din opera acestuia ”străbate simplitatea vieţii puternic legată de credințele creștine, împletită cu un rafinament și o finețe aparte”.

”Ziua de 19 februarie reprezintă un omagiu adus de poporul român lui Constantin Brâncuși, marele artist care a purtat cu sine, în întreaga lume, identitatea noastră naţională. Din opera lui Brâncuși străbate simplitatea vieţii puternic legată de credințele creștine, împletită cu un rafinament și o finețe aparte. Creația sa constituie o moștenire importantă lăsată poporului român: Ansamblul monumental din Târgu Jiu, construit în memoria soldaților care au murit în timpul Primului Război Mondial, compus din Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului”, a transmis Viorica Dăncilă cu prilejul Zinei Naționale Brâncuși.

Ea a mai spus că România, deținătoare a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, susține promovarea valorilor culturale româneşti armonios integrate în cultura europeană.

”Reafirm intenția Guvernului de a susține unitatea în diversitate prin acțiunile și activitățile întreprinse pe plan european, în special în domeniul cultural. Cu prilejul « Zilei Naționale Constantin Brâncuși » onorăm sculptorul, vizionarul, omul de geniu, făuritorul de forme inspirate de tradiție, care au devenit opere de referință ale sculpturii moderne la nivel mondial”, a mai arătat premierul Viorica Dăncilă.

Citește și: Gigel Știrbu: PSD este în toate. Oferta PSD: Funcții pentru prieteni și cunoscuți

onstantin Brâncuşi, născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa, din judeţul Gorj, şi decedat pe 16 martie 1957, la Paris, în Franţa, figură centrală în mişcarea artistică modernă, este unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.

În noiembrie 2015, era promulgată legea pentru declararea Zilei Brâncuşi ca sărbătoare naţională, stabilită pe 19 februarie. Legea a fost iniţiată ca o "reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea" lui Constantin Brâncuşi de către statul român.

Legea prevede că, pe 19 februarie, autorităţile administraţiei publice locale şi centrale pot organiza şi sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.

Constantin Brâncuşi a absolvit, în 1902, Şcoala Naţională de Arte Frumoase din Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.