Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vizita lui Donald Trump în Marea Britanie - Va discuta cu Theresa May despre Brexit şi Huawei şi va participa la un banchet alături de Regina Elisabeta

The Economist
Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump va discuta în vizita sa în Marea Britanie cu premierul Theresa May despre Brexit şi îi va sugera că succesorul ei ar trebui să interzică Huawei să participe la reţelele 5G, conform Reuters citată de news.ro

Trump şi soţia sa Melania vor participa la mai multe evenimente în perioada vizitei lor (3-5 iunie): prânzul cu Regina Elisabeta, ceai cu Prinţul Charles, un banchet la Palatul Buckingham şi un tur al Westminster Abbey, biserica în care au fost încoronaţi monarhii englezi de peste 1.000 de ani.

Trump îşi va arăta susţinerea pentru un succesor care preferă un Brexit mai strict şi va cere o abordare mai dură a Marii Britanii cu privire la China şi gigantul de telecomunicaţii chinez Huawei.

Trump i-a lăudat pe cei mai importanţi politicieni pro-Brexit – Boris Johnson şi Nigel Farage – numindu-i prietenii lui joi.

„Nigel Farage este un prieten de-ai mei. Boris, la fel. Cred că ei sunt două puteri importante acolo – cred că fac o treabă bună. Îmi place de ei, însă nu m-am gândit să îi susţin. Poate nu este treaba mea să susţin oameni, însă am mult respect pentru amândoi”, a declarat Trump.

O întâlnire cu Johnson, cel care este favorit să preia funcţia de premier, sau cu Farage, un politician eurosceptic anti-sistem, ar putea fi văzută ca o critică la adresa lui May, cea care se va retrage după ce nu a reuşit să ajungă la un acord al Brexitului care să fie aprobat de parlamentul britanic.

Oficialii britanici sunt îngrijoraţi în privat că Trump ar putea să o umilească pe May, cea care s-a luptat în zadar pentru a-şi uni conservatorii în spatele unui acord şi a anunţat în lacrimi săptămâna trecută că va demisiona.

Totuşi, consilierul pe securitate naţională al lui Trump, John Bolton, a declarat că Statele Unite nu doresc să se implice în discuţiile despre Brexit sau despre politicile viitorului guvern.

„Statele Unite rămân cel mai ferm aliat al Marii Britanii din lume iar preşedintele este pregătit să ajute oricum poate”, a declarat Bolton la Londra.

El a negat că ar exista motive de îngrijorare cu privire la Brexit: „Ştiţi, America şi-a declarat o dată independenţa – am ieşit bine”.

La întâlnirea cu May, Trump va avertiza Marea Britanie că o cooperare în domeniul securităţii cu SUA ar putea fi afectată dacă Londra va permite Huawei să participe la construirea reţelei 5G.

Administraţia Trump le-a transmis aliaţilor să nu folosească tehnologia 5G şi echipamentele Huawei pentru că acestea ar putea permite guvernului chinez să spioneze şi să afle astfel informaţii esenţiale. Huawei neagă aceste acuzaţii.

Un balon care îl va reprezenta pe Trump ca fiind un bebeluş în scutece care plânge va zbura deasupra parlamentului britanic în timpul vizitei preşedintelui american, protestatarii plănuind un „carnaval al rezistenţei” în centrul Londrei, evenimente similare celor din 2018 de la vizita lui Trump.

Prima zi a vizitei, luni, se va încheia cu un banchet formal la Palatul Buckingham, unde Trump şi Regina Elizabeta să ţină discursuri.

Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist din opoziţie, nu va participa la banchet.

În a doua zi, discuţiile despre politică vor avea întâietate iar printre evenimente se numără şi un mic dejun cu cei mai importanţi oameni de afaceri, discuţii cu May la guvern, o conferinţă de presă şi o cină la reşedinţa ambasadorului american.

Miercuri, Trump va merge alături de regină şi veterani la aniversarea de 75 de ani a sfârşitului celui de-Al Doilea Război Mondial în oraşul englez Portsmouth şi va face apoi o călătorie în Irlanda. Joi el va participa la ceremoniile oficiale din Franţa, pentru marcarea Debarcării din Normandia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.