Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vizita președintelui Aleksandar Vučić la Paris, importanță istorică pentru viitorul sectorului energetic al Serbiei

Aleksandar Vucic, Facebook.com
Aleksandar Vucic

Ministrul sârb al minelor și energiei, Dubravka Đedović Handanović, a declarat joi (11 aprilie), în cadrul unei intervenții la Pink TV, că vizita președintelui Aleksandar Vučić la Paris are o importanță istorică pentru viitorul sectorului energetic al țării, scrie ceenergynews.com.

"Vizita președintelui Aleksandar Vučić în Franța a fost istorică și strategică, având în vedere că am semnat un memorandum de înțelegere cu Electricité de France (EDF), care este cel mai mare producător de energie electrică din Europa și al doilea din lume, privind evaluarea potențialului de dezvoltare a unui program nuclear civil în Serbia, împreună cu sprijinul pentru dezvoltarea personalului și a expertizei", a declarat ministrul Đedović Handanović.

"Avem nevoie de o gândire strategică în domeniul energiei; astăzi punem bazele pentru a asigura suficientă energie electrică datorită consumului în creștere din anii următori, în primul rând energie de bază produsă în mod continuu, 24 de ore pe zi și șapte zile pe săptămână, care nu poate fi asigurată de parcurile solare și eoliene", a continuat ministrul.

Ministrul a spus că Serbia nu trebuie să fie ostatica unor decizii și soluții juridice adoptate în urmă cu 35 de ani și că este necesar să se ia în considerare modificarea acestora.

"Ieri, în Adunarea Națională a Republicii Serbia, a fost ridicată problema ridicării moratoriului privind construcția de centrale nucleare în țara noastră și mă bucur că deputații Partidului Progresist Sârb au inițiat-o. Avem nevoie de energie de bază, în special dacă dorim să ne îndepărtăm de cărbune, să decarbonizăm sectorul energetic și să reducem emisiile de dioxid de carbon. Doar cărbunele, gazele și energia nucleară furnizează energie de bază; suntem foarte bogați în hidrologie și este bine că dezvoltăm aceste capacități, dar nu ne putem baza doar pe ele. Proiectele de gaz sunt din ce în ce mai greu de finanțat la nivel mondial, astfel încât energia nucleară este o opțiune credibilă pentru asigurarea securității aprovizionării cu energie electrică", a declarat ministrul.

Ea a subliniat că țările vecine au construit centrale nucleare, iar tehnologia în acest domeniu a progresat rapid, însă Serbia nu dispune în prezent de suficient personal.

"Avem o interdicție privind importul de deșeuri nucleare, așa că Serbia nu poate deveni un depozit pentru deșeuri nucleare. Astfel de acuzații nu au nimic de-a face cu ecologia; este vorba de politică și de colectarea de puncte politice ieftine. Subiectul depozitării

deșeurilor nucleare este luat în considerare doar dacă ai o centrală nucleară în cadrul căreia este construită infrastructura pentru depozitare, în conformitate cu tehnologiile care înconjoară întregul proces", a declarat ministrul Đedović Handanović, întrebat despre acuzațiile potrivit cărora Serbia va importa deșeuri nucleare și le va depozita pe teritoriul său. "Dar acuzațiile conform cărora Franța a văzut un beneficiu în depozitarea deșeurilor sale nucleare în Serbia sunt absurde."

"Nimeni nu poate contesta faptul că guvernul și președintele au o abordare pe termen lung pentru a imagina un viitor în care ar trebui să fim dezvoltați, stabili, independenți și siguri din punct de vedere energetic. Dacă vrei binele pentru țara ta, trebuie să pregătești astăzi ceva care va fi finalizat în zece sau doisprezece ani pentru generațiile viitoare. Cei cărora nu le place acest lucru caută scuze și răspândesc minciuni și dezinformări", a mai precizat ministrul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.