Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vizita vicecancelarului german, IGNORATĂ de preşedintele Parlamentului iranian

Preşedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, şi-a anulat marţi convorbirile cu vicecancelarul german şi ministru al economiei, Sigmar Gabriel, aflat într-o vizită la Teheran, ignorându-l pe oficialul german, care a subliniat anterior necesitatea reformării Republicii Islamice, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Citește și: Ungaria caută muncitori străini. Cu condiţia ca ei să fie 'albi şi creştini'

Larijani, considerat un conservator moderat în Iran, era politicianul de cel mai înalt rang cu care vicecancelarul Gabriel trebuia să se întâlnească în cursul vizitei sale de două zile la Teheran. Potrivit purtătorului de cuvânt al vicecancelarului, nu a fost oferit nici un motiv pentru anularea convorbirilor.

Vezi şi: Deputatul PMP, Adrian Gurzău, finul Elenei Udrea, poate fi ARESTAT

Luni, Sigmar Gabriel a susţinut reformele promovate de către preşedintele iranian, Hassan Rouhani. ''Alternativa pentru actuala guvernare este întoarcerea în vremurile de mare confruntare'', afirma Gabriel.

Citește și: Bill Gates detonează bomba: Și-a spionat angajații! Ce metode a aplicat

Potrivit declaraţiilor sale, Germania doreşte să ajute la ameliorarea situaţiei economice a iranienilor pentru ca guvernul să nu piardă sprijinul.

Gabriel a avertizat, de asemenea, Teheranul că, pentru a normaliza relaţiile, trebuie să accepte dreptul la existenţă al Israelului şi a făcut apel la Iran să facă tot ce se poate pentru a se ajunge la o încetare a focului în Siria.

Citește și: Leonardo DiCaprio se ÎNSOARĂ: Ea este aleasa / FOTO

Cu toate că este un conservator moderat, Larijani a cooperat strâns cu guvernul pragmaticului Rouhani în ce priveşte aprobarea acordului privind programul nuclear iranian obţinut anul trecut după negocieri între Teheran şi marile puteri ale lumii.

Fratele său, Sadeq Larijani, şeful sistemului judiciar al Iranului, l-a criticat luni pe Gabriel din cauza comentariilor sale. ''Dacă aş fi fost în poziţia guvernului sau de ministru de externe n-aş fi permis niciodată unei astfel de persoane să vină în Iran'', a declarat Sadeq Larijani.

Citește și: Codul lui Da Vinci: Dan Brown anunţă lansarea lui Origin

Forţele preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad, cu ajutorul miliţiei susţinute de Iran şi al aviaţiei ruseşti, şi-au intensificat o ofensivă împotriva zonelor aflate sub controlul rebelilor în Alep, cel mai mare oraş al Siriei, bombardând spitale şi avariind sursele de aprovizionare cu apă.

Citește și: Întâlnire de gradul 0 între Putin şi Erdogan

''Noi i-am cerut, desigur, guvernului să facă tot ce se poate pentru a se ajunge la o încetare a focului'', declara Gabriel. Toţi cei care susţin guvernul sirian, ''şi printre ei se află şi Iranul'', împart responsabilitatea pentru încetarea luptelor. ''Cred că Iranul cunoaşte care este responsabilitatea sa acolo'', a adăugat el.

Citește și: Fostul BARON de Buzău: 'Am dus personal 425 mii de euro la PNL. Motreanu şi Scutaru i-au luat'

SUA şi-au întrerupt convorbirile luni cu Rusia privind aplicarea unui acord de încetare a focului în Siria, sugerând că sunt puţine speranţe pentru o rezolvare pe cale diplomatică a conflictului ce durează de cinci ani şi jumătate şi care s-a soldat cu sute de mii de morţi şi strămutarea a 11 milioane de persoane. Oficiali din Germania, Franţa, Marea Britanie, SUA şi Italia se vor întâlni miercuri în încercarea de a găsi o soluţie politică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.