Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vlad Alexandrescu: Anul acesta marcăm sărbătoarea Mărţişorului ca element de patrimoniu mondial

martisor

Anul acesta este prima oară când marcăm sărbătoarea Mărţişorului ca element de patrimoniu mondial, tradiţia de început de primăvară transmisă încă din antichitate de a confecţiona şi a purta un şnur alb şi roşu fiind caracteristică practicilor culturale asociate zilei de 1 Martie, a afirmat, miercuri, în plenul Senatului, senatorul USR Vlad Alexandrescu, secretar al Comisiei comune pentru relaţia cu UNESCO, scrie AGERPRES .

Citeşte şi: Augustin Lazăr vorbeşte de ÎNREGISTRĂRILE care au făcut vâlvă în presă: 'Despre asta nu vorbeşte nimeni...' /VIDEO

El a susţinut o alocuţiune referitoare la înscrierea în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO a Practicilor culturale asociate zilei de 1 Martie, subliniind faptul că doreşte ca vechile tradiţii din această parte a Europei să fie cunoscute în întreaga lume.

"Tradiţia de început de primăvară transmisă încă din antichitate de a confecţiona şi a purta un şnur împletit din două fire de lână, apoi din bumbac sau mătase, unul alb şi unul roşu este caracteristică practicilor culturale asociate zilei de 1 Martie. Acest şnur, numit în România mărţişor, era făcut de femei şi dăruit membrilor comunităţii care îl purtau începând cu 1 Martie la gât, la încheietura mâinii, la gleznă, încins peste pântec sau mai târziu prins cu un ac în piept", a spus Alexandrescu.

Senatorul a menţionat şi funcţiile principale ale mărţişorului.

"Mărţişorul are câteva funcţii principale: funcţia protectoare într-un moment de trecere, o funcţie festivă de marcare a unei date importante din calendarul popular, o funcţie socială de solidarizare a membrilor comunităţii, o funcţie identitară de recunoaştere a apartenenţei la un grup regional omogen, ce a evoluat în condiţii economice asemănătoare, o funcţie economică legată de comerţul cu mărţişoare la scară largă, o funcţie afectivă de împărtăşire a bucuriei începutului primăverii şi de comunicare a afecţiunii persoanelor de gen feminin cărora li se dăruiesc mărţişoare şi o funcţie de patrimonializare", a explicat Alexandrescu.

Citeşte şi: Vicele CSM, mesaj de SUSŢINERE pentru DNA şi Kovesi: 'Să rămâneţi vectorul de imagine şi entitatea de reper...' / VIDEO

El a subliniat că "semnificaţiile principale ale mărţişorului sunt astăzi de natură simbolică: albul reprezintă pentru majoritatea purtătorilor puritatea începutului, iar roşul un atribut al vitalităţii, sănătate, frumuseţe sau iubire".

Senatorului USR a menţionat că, pentru a marca sărbătoarea mărţişorului, a fost organizată o expoziţie eveniment - "Mărţişorul între vechi şi nou", iar din partea Comisiei UNESCO le oferă doamnelor senator câte un mărţişor.

Şi senatorul UDMR Novak Csaba Zoltan a vorbit despre tradiţia mărţişorului, subliniind că acesta este "un talisman menit să poarte noroc".

"Se ştie că tradiţia mărţişorului este specifică spaţiului cultural sud-est european şi e legată de începerea noului an, fiind un fel de talisman menit să poate noroc. Reuşita României, alături de alte ţări, ca mărţişorul să fie inclus în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii este un lucru de felicitat şi un exemplu de urmat. Această frumoasă tradiţie culturală a Balcanilor şi a Europei de Est a devenit un obicei comun al comunităţilor locale în spaţiul cultural al Transilvaniei", a afirmat senatorul UDMR.

Citeşte şi: Klaus Iohannis FACE SCUT în faţa DNA: Mesaj VIRULENT în apărarea instituţiei

El a subliniat că, "aşa cum mărţişorul a devenit parte integrantă a culturii locale, mai există şi alte obiceiuri culturale şi religioase care, chiar dacă provin de la o anumită comunitate etnică sau religioasă, cu timpul au devenit o valoare de necontestat". Senatorul UDMR s-a referit în acest sens la pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu-Ciuc. "Este cel mai mare pelerinaj catolic nu numai din România, ci şi din centrul şi estul Europei", a spus acesta.

Comitetul Interguvernamental al UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a votat, la 6 decembrie 2017, înscrierea "Practicilor culturale asociate zilei de 1 Martie (Mărţişorul)" - dosar multinaţional coordonat de România şi elaborat împreună cu Republica Moldova, Republica Macedonia şi Republica Bulgaria - în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.