Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin are un 'program încărcat', anunță Peskov. Liderul de la Kremlin se întoarce la origini, neînvățând nimic din istorie

theguardian.com
putin

Președintele rus, Vladimir Putin, va participa miercuri, 18 ianuarie, la evenimente comemorative organizate cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la ridicarea asediului Leningradului, va discuta cu veterani ai celui de-Al Doilea Război Mondial și va vizita una dintre întreprinderile din domeniul apărării, a anunţat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, conform Rador.

"După cum am mai anunţat, președintele îşi va desfăşura activitatea la Sankt Petersburg. Are un program încărcat, care se concentrează în principal în jurul evenimentelor comemorative dedicate aniversării a 80 de ani de la ridicarea asediului de la Leningrad", le-a declarat, marți, Peskov reporterilor.

"Va comunica cu veteranii celui de-Al Doilea Război Mondial. Vladimir Putin va vizita una dintre întreprinderile industriei noastre de apărare, unde va comunica cu muncitorii", a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Serviciul de presă al președintelui Federației Ruse a mai relatat că șeful statului va depune flori la Monumentul Piatra de graniţă din regiunea Leningrad, precum și la groapa comună și la Monumentul Patria Mamă de la Memorialul şi Cimitirul Piskarevsk.

Președintele va vizita Muzeul Memorial de Stat al Apărării și Asediului Leningradului, unde se va întâlni cu veterani ai celui de-Al Doilea Război Mondial, locuitori ai Leningradului asediat și reprezentanți ai asociațiilor patriotice civice.

În timpul vizitei sale de lucru în Districtul Federal de Nord-Vest, Putin va inspecta atelierele Uzinei Obuhov, care fac parte din Concernul Almaz-Antei și va discuta cu lucrătorii întreprinderii. În plus, este programată o reuniune de lucru între președintele rus și guvernatorul din Sankt-Petersburg, Aleksandr Beglov.

Mark Galeotti: Putin nu a învăţat nimic din istorie

Celebrarea eliberării oraşului este organizată anual. Este o tentativă mult mediatizată de a plasa asediul Leningradului asupra formării personalităţii liderului de la Kremlin.

Putin s-a referit mereu la acel moment ca fiind ceva personal. S-a născut la şapte ani după încheierea războiului şi a crescut într-un oraş încă marcat de asediu.

Tatăl său fusese grav rănit, iar fratele său mai mare, Viktor, murise de difterie la doar un an de la naşterea sa.

Deşi Putin a ţinut uneori să vorbească despre ororile îndurate de familia sa în timpul războiului, totuşi liderul de la Kremlin nu ezită să provoace aceeaşi mizerie şi suferinţă ucrainenilor nevinovaţi, scrie Mark Galeotti, un fin cunoscător al chestiunilor ruseşti, pentru „Daily Mail”.

Anul trecut, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a reamintit ruşilor despre asediul de la Leningrad şi l-a comparat cu asediul de la Mariupol: „Cetăţeni ai Rusiei! Prin ce este diferită blocada dumneavoastră de la Mariupol de blocada de la Leningrad din timpul celui de-al Doilea Război Mondial?”.

Asemănările dintre Leningrad şi atacurile armatei ruse asupra oraşelor Mariupol şi Harkov sunt izbitoare.

Civilii ucraineni sunt forţaţi să se ascundă în subsoluri pentru a se feri de bombardamentele frecvente şi fără discernământ. Dacă se aventurează să iasă, riscă să fie împuşcaţi sau aruncaţi în aer pe stradă. Cadavrele zac pe străzi nerevendicate, iar multe dintre ele ajung în gropi comune.

Aşadar, nu este surprinzător că Putin, un amator în interpretarea istoriei, ale cărui discursuri abundă în omisiuni şi falsuri pe teme istorice, nu face nicio conexiune între Leningrad şi Mariupol. Este un om lipsit de scrupule şi orbit de propriile prejudecăţi, mai ales cu privire la „trădători”, pe care îi consideră mai răi decât „duşmanii”, remarcă Galeotti.

Pentru un om care vorbeşte atât de mult despre Leningrad, el nu a reuşit total să înveţe cea mai importantă lecţie a acestui episod istoric, conchide Mark Galeotti, autor al mai multor cărţi de istorie despre Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.