Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin, criticat dur după ce acuzaţiile la adresa evreilor, tătarilor, ucrainenilor: Acesta a sugerat că aceştia s-ar fi amestecat în alegerile din SUA

REUTERS/ Sergei Karpukhin
putin deget

Organizaţii evreieşti îl critică pe preşedintele rus Vladimir Putin, care a sugerat că minorităţi ruse precum evrei sau tătari s-ar putea afla în spatele amestecului rus în alegerile prezidenţiale ameriane din 2016, scrie CNN. Putin a făcut aceste declaraţii pentru Megyn Kelly de la NBC News, care l-a întrebat în mod repetat în legătură cu amestecul Rusiei în alegerile din Statele Unite. Procurorul special Robert Mueller a inculpat luna trecută 13 ruşi şi trei entităţi ruse, în legătură cu un presupus amestec în alegerile prezidenţiale americane din 2016, acuzaţi de conspiraţie în vederea fraudării Statelor Unite.

Putin a sugerat la un moment dat că alt grup etnic ar putea fi implicat

”Poate că nici măcar nu sunt ruşi”, a declarat el.

”Poate că sunt ucraineni, tătari, evrei care doar au cetăţenie rusă. Chiar şi asta trebuie verificat. Poate că au dublă cetăţenie. Ori poate un green card. Poate că au fost plătiţi de americani să facă asta. De unde ştitţi: Eu nu ştiu”.

Declaraţiile lui Putin au fost denunţate dur de Anti-Defamation League (ADL).

”Preşedintele Putin a recurs în mod ciudat la acuzaţii, arătând cu degetul evrei şi alte minorităţi din ţara sa”, a declarat CEO-ul ADL Jonathan A. Greenblatt, citat într-un comunicat.

”Este profund tulburător să-l vezi pe preşedintele rus retrezind la viaţă stereotipuri antisemite clasice care i-au devastat ţara sute de ani”, a apreciat el.

”Declaraţia dezgustătoare a lui Putin trebuie să fie denunţată, ferm şi prompt de către liderii lumii”, a denunţat pe Twitter senatorul din Connecticut Richard Blumenthal.

”Sugestia preşedintelui Putin potrivit căreia minorităţi din Federaţia rusă, ucraineni, tătari ori evrei, se află în spatele amestectului în alegerile din Statele Unite aminteşte în mod straniu de Protocoalele Înţelepţilor din Sion. El ar trebui să-şi clarifice declaraţiile cât mai curând”, a denunţat pe Twitter Comitetul Evreiesc American.

Protocoalele Înţelepţilor din Sion sunt o operă de ficţiune publicată într-un ziar rus, în 1903, pretinzând că ar fi documente care arată o conspiraţie evreiască de a prelua controlul asupra lumii. Aceste documente falsificate au fost folosite ca mijloc de propagandă şi l-au influenţat pe Adolf Hitler, potrivit US Holocaust Memorial Museum.

Evreii din Rusia au fost persecutaţi sute de ani, în timpul unor ţari, iar mijloacele lor de trai au fost limitate. În perioada sovietică, evreii au fost recunoscuţi drept grup naţional, însă practicarea religiei le-a fost puternic descurajată. În timpul lui Stalin, evreii din URSS au reprimaţi, iar mulţi au fost trimişi în gulaguri. După implozia URSS, cele mai multe restricţii impuse evreilor au fost ridicate, potrivit Congresului Mondial Evreiesc.

URSS şi Rusia au purtat din secolul al XVIII-lea până în sexolul al XX-lea un program de ”rusificare”, vizând să descurajeze identitatea naţională ucraineană. Ucraina şi-a declarat independenţa în 1991. Anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 a condus la un sângeros şi violent conflict.

Tătarii sunt o minoritate etnică ce trăieşte în Rusia de secole. Tătarii din Crimeea au fost vizaţi de Stalin, în 1945, care i-a acuzat de colaboraţionism cu naziştii. Republica sovietică autonomă Crimeea a fost desfiinţată în timpul lui Stalin, iar tătari au fost deportaţi în Uzbekistan şi Kazahstan, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.