Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin, despre Maria Butina, presupusa spioană arestată în SUA: 'Șefii serviciilor noastre de informații nu știu nimic despre ea'

sputnik
putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că este neclar de ce o rusoaică, Maria Butina, a fost arestată în Statele Unite şi a fost acuzată că este agent al Rusiei, pentru că şefii serviciilor de informaţii ruse nu ştiu nimic despre această femeie, relatează Reuters.

Maria Butina, o studentă de 30 de ani, este suspectată că a încercat să se infiltreze în National Rifle Association (NRA) şi să influenţeze politica SUA faţă de Rusia, şi este aşteptată să pledeze vinovată săptămâna aceasta după o înţelegere între avocaţii ei şi procurorii americani, informează agerpres.ro.

''Ea riscă 15 ani de închisoare. Pentru ce?'', a întrebat Putin.

''I-am întrebat pe toţi şefii serviciilor noastre de informaţii ce se întâmplă. Nimeni nu ştie nimic despre ea'', a mai spus el.

Maria Butina a fost arestată în iulie la Washington. Ea este acuzată că a acţionat ca ''agentă nedeclarată a unui guvern străin'' şi de ''complot'' pentru infiltrarea unor organizaţii politice ''în vederea promovării intereselor Federaţiei Ruse'', relatează AFP.

Tânără s-a făcut cunoscută unui grup de lobby conservator militând pentru o organizaţie pro-arme rusă, ''Dreptul la arme'', finanţată în parte de Aleksandr Torşin, un bancher apropiat de preşedintele Vladimir Putin.

Potrivit acuzării, Maria Butina şi Aleksandr Torşin au încercat să creeze ''canale neoficiale'' de comunicare ce ar fi putut fi ''utilizate de Federaţia Rusă pentru a pătrunde în aparatul decizional naţional''.

Anchetatorii se interesează de contactele ei multiple din 2015 cu responsabili ai National Rifle Association, organizaţie puternică foarte favorabilă Partidului Republican, datorită legăturii ei amoroase cu un militant, Paul Erickson.

Practic era vorba despre participarea la conferinţele NRA pentru a stabili contacte cu responsabili republicani sau de a organiza dineuri ''prieteneşti şi pentru dialog'' în scopul favorizării unei ''diplomaţii informale'' pentru încălzirea relaţiilor foarte tensionate între cele două puteri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.