Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vladimir Putin arată cu degetul spre SUA în cazul exploziei de la Nord Stream: 'Atacul terorist a fost comis la nivel de stat'

vladimir putin

Bombardarea Nord Stream este un atac terorist comis la nivel de stat, este sigur președintele rus Vladimir Putin.

"Faptul că acesta este un atac terorist nu mai este un secret pentru nimeni, în opinia mea, toată lumea a recunoscut deja acest lucru", a spus el într-un interviu pentru presa rusă, realatează Interfax. "Mai mult decât atât, atacul terorist, evident, a fost comis la nivel de stat, pentru că niciun amator al unei astfel de acțiuni nu poate comite", a continuat Putin. Președintele rus a numit versiunea subminării Nord Streams de către activiștii ucraineni care nu au legătură cu statul "prostii complete". "O explozie de acest fel, a unei astfel de puteri, la o asemenea adâncime, nu poate fi realizată decât de specialiști și susținută de întreaga putere a statului, care are anumite tehnologii", a explicat Putin.

Acuză SUA

Președintele rus a spus că Statele Unite ar putea fi teoretic interesate de ceea ce s-a întâmplat. "Ar trebui să-i căutăm mereu pe cei interesați. Și cine este interesat? Teoretic, Statele Unite, desigur, sunt interesate să oprească furnizarea de energie rusească pe piața europeană", a spus el.

Potrivit acestuia, Statele Unite sunt interesate de "furnizarea de volume proprii, inclusiv gaze naturale lichefiate, chiar dacă este mult, cu 25-30% mai scump decât cel rusesc".

Un obiect similar antenei unui dispozitiv exploziv a fost găsit în timpul anchetei din zona de apă din apropierea siturilor gazoductului Nord Stream din zona exclusivă daneză, însă Danemarca nu a răspuns încă solicitării Rusiei de a efectua cercetări în acest sens, a mai declarat președintele Vladimir Putin. "Cu ceva timp în urmă, de când explozia a avut loc în zona economică exclusivă daneză, Gazprom a primit totuși permisiunea autorităților daneze de a investiga locul exploziei. Dar Gazprom nu s-a limitat la studiul locului exploziei în sine, iar prin conducta de gaz închiriată de Gazprom a mers mai departe și la o distanță de aproximativ 30 km de locul exploziei a fost găsită o coloană care se afla în același loc în care s-a produs explozia. Aestea sunt cele mai vulnerabile locuri din conducta de gaz, aceasta este îmbinarea conductelor. Și acolo s-a găsit un stâlp", a declarat Putin. "Experții cred că poate fi o antenă pentru a primi un semnal pentru a activa un dispozitiv exploziv, care poate fi încorporat în acest sistem de conducte", a spus el. Acum, potrivit președintelui, Rusia ar dori să obțină permisiunea autorităților daneze de a verifica "independent, sau împreună cu acestea, sau mai bine, prin formarea unui grup internațional de experți care pot lucra la o asemenea adâncime", pentru a efectua ancheta necesară, "dacă este necesar, pentru a neutraliza acest dispozitiv exploziv, dacă este acolo". "Dar, la cererea noastră adresată autorităților daneze, am primit un răspuns că ei înșiși ar trebui să se gândească la această chestiune, iar atunci când consideră că este posibil, ne vor da un răspuns", a spus Putin și a numit acest răspuns "incert". "Se pare că au fost plantate mai multe dispozitive explozive, ceva a explodat și ceva nu a făcut-o. Din ce motive nu este clar", a spus el.

Context

În septembrie 2022, două linii ale primului Nord Stream și una din Nord Stream 2 din apropierea insulei daneze Bornholm au fost depresurizate, în urma unor explozii. Federția Rusă cercetează cazul, pe care îl califică drept unul de „terorism”.

Zelenski spune că nu are legătură cu incidentul

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat recent orice legătură a ţării sale cu exploziile care au avariat anul trecut în septembrie gazoductele Nord Stream, după ce publicaţia americană New York Times şi cea germană Spiegel au scris, invocând ceea ce au susţinut a fi noi date ale serviciilor de informaţii ale SUA, că un "grup pro-ucrainean" ar fi autorul sabotajului, relatează Agerpres. "Nu avem nimic de-a face cu asta", a răspuns Zelenski, potrivit agenţiei EFE, unei întrebări ce i-a fost adresată pe acest subiect la o conferinţă de presă comună la Kiev cu şefa guvernului finlandez, Sanna Marin.

Zelenski acuză interese ascunse

Mai mult, Zelenski a semnalat că apariţia unor asemenea "dezinformări" ar putea avea drept scop "încetinirea ajutorului oferit Ucrainei" de statele occidentale în războiul pornit de Rusia. "Cred că este foarte periculos ca unele mass-media independente, pentru care am avut mereu un mare respect, să facă astfel de paşi", a deplâns preşedintele ucrainean. "Cred că este o greşeală, şi ea serveşte doar Federaţiei Ruse" sau unor "grupuri economice care sunt interesate să nu se adopte sancţiuni puternice" împotriva Rusiei, şi-a continuat Zelenski raţionamentul. El nu a precizat la ce grupuri se referă, menţionând doar că acestea sunt cele care ar putea fi afectate de sancţiuni şi "pot fi de asemenea în afara teritoriului Rusiei".

Moscova nu crede

Nici Moscova nu consideră plauzibilă teoria vehiculată de New York Times şi Spiegel. "Evident că este o intoxicare coordonată în media", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a estimat că numai un actor statal ar avea posibilitatea de a executa o operaţiune de sabotaj asupra unor conducte submarine.

La rândul său, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a calificat drept "propagandă americană ignorantă" ideea că un grup pro-ucrainean neafiliat nimănui ar fi putut detona acele conducte. "Ei trebuie să fi fost luptători solitari împotriva blestemaţilor de moscoviţi. Nişte nemernici fără glorie care salvează lumea. S-au scufundat în mare, au aruncat în aer două conducte imense pe fundul mării şi au dispărut în apus. Neobservaţi. Într-o mare plină de nave NATO şi de sisteme internaţionale de observare", a scris Medvedev pe Telegram.

Ce spune jurnalistul american Seymour Hersh

Conform unei alte teorii, vehiculate în februarie de jurnalistul american de investigaţie Seymour Hersh, scafandri ai US Navy, ajutaţi de Norvegia, au plantat dispozitive explozive pe aceste conducte în luna iunie şi le-au declanşat trei luni mai târziu. Casa Albă a catalogat afirmaţiile jurnalistului drept "total false" şi "pură ficţiune".

De când a devenit preşedinte al SUA, Joe Biden a făcut în zadar presiuni asupra Germaniei să renunţe la proiectul gazoductului Nord Stream 2, construit cu scopul ca Germania şi Europa să poată importa mai mult gaz rusesc. În final, acest gazoduct şi Nord Stream 1 au devenit inutilizabile în septembrie anul trecut după ce au fost avariate de acele explozii neelucidate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.