Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Volodimir Zelenski rade tot: Președintele Radei Supreme a fost demis pentru că a cerut o opinie a Comisiei de la Veneţia cu privire la legea 'dezoligarhizării'

Volodimir Zelenski

Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) l-a demis joi pe preşedintele acestui for legislativ, Dmitro Razumkov, la iniţiativa partidului preşedintelui Volodimir Zelenski, ''Servitorul Poporului'', în urma criticilor formulate de Razumkov faţă de legea ''dezoligarhizării'' şi sancţiunile contra opozanţilor şi mass-media favorabile Kremlinului impulsionate de şeful statului, relatează agenţiile EFE şi DPA.

Dmitro Razumkov, care vineri împlineşte 38 de ani, este văzut drept un posibil rival al lui Zelenski la alegerile prezidenţiale din 2024, după ce în campania electorală dinaintea alegerilor din 2019 a fost purtătorul de cuvânt al actualului preşedinte care a câştigat atunci scrutinul cu un scor istoric de 73% în faţa fostului preşedinte Petro Poroşenko, scrie agerpres.ro.

Zelenski şi-a motivat acţiunea de demitere a lui Razumkov prin faptul că preşedintele Radei Supreme a făcut declaraţii publice despre disputele interne. De asemenea, Razumkov nu a susţinut măsurile lui Zelenski împotriva influenţilor oligarhi ai Ucrainei, cerând în special o opinie a Comisiei de la Veneţia cu privire la legea ''dezoligarhizării'', act normativ în baza căruia se creează un registru special al oligarhilor care şi-ar putea pierde o parte din active.

Mai mult, preşedintele parlamentului a criticat acţiunile guvernului împotriva presei considerate proruse şi opozanţilor proruşi fără decizii ale instanţelor judiciare. Zelenski a închis trei posturi de televiziune proruse şi a blocat mai multe website-uri.

Înainte de a fi demis, Razumkov a semnalat că principiile partidului prezidenţial s-au schimbat şi a susţinut că ''principiul democraţiei s-a transformat în principiul puterii majorităţii, principiul statului de drept şi al legalităţii s-a transformat în principiul conformismului politic''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.