DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Volumul livrărilor de gaz prin intermediul TANAP a fost dezvaluit

gaz

Azerbaidjanul și Turcia împărtășesc o vastă experiență în punerea în aplicare a unor proiecte comune de energie și transport pe scară largă.

Turcia este principalul importator al gazului din Azerbaidjan. Țara a importat în anul 2018 7,5 miliarde de metri cubi de gaz natural din Azerbaidjan.

Azerbaidjan a fost al treilea furnizor de gaze naturale pentru Turcia anul trecut, după Rusia (23,64 miliarde metri cubi) și Iran (7,86 miliarde metri cubi).

Turcia importă gaze naturale din Azerbaidjan prin conducta Caucazului de Sud (Baku-Tbilisi-Erzurum) și prin conducta trans-anatoliană de gaze naturale (TANAP).Conducta din Caucazul de Sud, comandată la sfârșitul anului 2006, livrează gazul Shah Deniz către Azerbaidjan, Georgia și Turcia.

TANAP, alături de TAP, face parte din proiectul Southern Corridor Gas, care prevede transportul gazelor provenite din câmpul gazelor naturale Shah Deniz-2 din Azerbaijan către piețele europene.

Citește și: BNR: Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,17%

Primul transport de gaze către Turcia a început la 30 iunie 2018.

Construcția TANAP a fost recent finalizată.

Furnizările de gaze din Azerbaidjan din domeniul Shah-Deniz către Turcia prin intermediul TANAP au atins 953,3 milioane de metri cubi în prima jumătate a anului 2019, a anunțat compania locală de petrol SOCAR din Azerbaidjan.

Anul trecut, 916,4 milioane de metri cubi de gaz au fost transportați prin conducta de gaz TANAP. În general, furnizarea totală de gaz prin TANAP a depășit 1,8 miliarde metri cubi de la punerea în funcțiune.

Livrările de gaze naturale prin TANAP prevăzute pentru anul 2019 ar trebui să atingă 3 miliarde de metri cubi, însă volumul anual al aprovizionării va fi de 6 miliarde metri cubi începând cu anul 2020. SOCAR prognozează că conducta de gaz TANAP va satisface 12% din nevoile de gaze ale Turciei .

TANAP, cu o lungime totală de 850 de kilometri, este proiectat să transporte anual 16 miliarde de metri cubi de gaze naturale. 6 miliarde de metri cubi din total vor fi utilizate pentru a satisface cererile Turciei, în timp ce restul de 10 miliarde de metri cubi vor fi trimise în Europa.

Distribuția pe acțiuni a acționarilor TANAP este următoarea: Coridorul sudic al gazelor CJSC - 51%, SOCAR Turcia Enerji - 7%, Botas - 30%, BP - 12%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.