Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un aspect delicat la mâna Parlamentului: Cum ar putea să revină cozile la vot în Diaspora

alegeri

Regulile jocului se schimba complet în Diaspora și cozile de la alegerile prezidențiale ar putea să reapară dacă se întrunesc anumite condiții, atrage atenția sociologul Mircea Kivu.

PNL va depune o motiune de cenzura pe tema dreptului la vot al romanilor din strainatate si presedintele Klaus Iohannis a cerut partidelor sa rezolve problemele care au stat la baza cozilor interminabile de la alegerile prezidentiale.

In paralel, Parlamentul este pe punctul de a aproba noua lege a alegerilor parlamentare, insa in aceasta lege exista o serie de prevederi care ar putea provoca aceleasi efecte nedorite.

"Un lucru care nu s-a remarcat suficient (in noua lege a alegerilor parlamentare, n.red.) este ca proiectul schimba complet regulile jocurilor la votul din Diaspora. Despre ce e vorba? Daca va uitati in lege o sa vedeti ca de acum incolo exista registrul electoral si la sectiile din strainatate, pentru alegatorii din strainatate registru electoral nu exista pana acum, in strainatate nu existau liste permanente. Practic asta inseamna ca alegatorul din strainatate, ma refer fie la cel care are domiciliul in strainatate fie la cel care are domiciliul in Romania dar resedinta in strainatate, trebuie sa se duca cu 3 luni inainte de alegeri sa se inscrie in acest registru electoral. Poate sa se duca si in ziua alegerilor si sa faca dovada ca indeplineste conditiile, adica are domiciliul sau resedinta in strainatate, dar atunci nu poate vota decat la ambasade si consulate si atunci va sta la coada cum s-a stat in noiembrie. In schimb avantajul este ca daca se inscrie din timp si sunt 100 de oameni intr-o localitate sau grup de localitati, atunci se face o sectie de votare acolo, dar asta inseamna un efort de comunicare, un efort de actiune din partea organizatiilor cetatenilor romani din strainatate", a explicat Mircea Kivu pentru stiripesurse.ro.

Un alt aspect delicat ridicat de coalitia de ONG-uri 'Politica fara bariere' se refera la actele necesare pentru votul in Diaspora.

"La Articolele 42 (2) şi 51(3) se specificǎ obligativitatea ca cetǎţenii români cu reşedinţa în strǎinǎtate sǎ prezinte o copie a documentului care dovedeşte reşedinţa, eliberat de autorităţile străine. Se ştie că mulţi dintre cei aflaţi la muncă în străinătate nu dispun de asemenea acte şi că nu-s uşor de obţinut. Exercitarea unui drept care rezultǎ din calitatea de cetǎţean român n-ar trebui condiţionatǎ de existenţa unei anumite relaţii cu un alt stat. În condiţiile în care cetǎţeanul înscris în Registrul electoral din strǎinǎtate este şters din lista permanentǎ din localitatea de domiciliu, posibilitatea de vot dublu este exclusǎ", se arata intr-un comunicat de presa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.