Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză: Votul care amenință să arunce în haos total Europa

Parlamentul britanic
Camera Comunelor

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză realizată de Iulian Chifu în contextul votului crucial care urmează a fi dat în Camera Comunelor în privința acordului încheiat de Marea Britanie cu UE.

Adevarul:

Marţi are loc cel mai important vot din Parlamentul britanic de la referendumul pentru Brexit care a încheiat cariera lui David Cameron până astăzi.
Procedura de sancţiune pentru sfidarea Parlamentului – declanşator de revolt la vot
Una dintre principalele mize în privinţa reuniunii de marţi se desfăşoară în ajun, odată ce Camera Comunelor a votat deja pentru obligarea Guvernului să dea publicităţii raportul juridic despre Tratatul de ieşire din Uniunea Europeană, întâmpinată lunea trecută, 3 decembrie, cu o reacţie dură a Parlamentului britanic şi cu un vot de 311 la 293 pentru acordarea de atribuţii suplimentare în proces Parlamentului britanic. Parlamentul are şi exigenţa ca documentul şi avizul complet dat de Procurorul general Geoffrey Cox, autorul analizei juridice despre acord (clasificată de guvernul britanic drept confidenţial), să fie date publicităţii.
Este pentru prima dată în istoria Marii Britanii când Guvernul intră în procedură de sfidare a Parlamentului.E motivul pentru care, miercuri, 5 decembrie, Guvernul May a anunţat că va da publicităţii documentul, al cărui miză este analiza făcută temei back-stop, a clauzei de salvgardare pentru Irlanda de Nord inclusă în acord, dacă nu se ajunge la o concluzie până la finalul perioadei de traziţie, situaţie în care Irlanda de Nord rămâne parte a uniunii vamale europene iar Marea Britanie îşi mai poate menţine de facto unitatea rămânând şi ea subiect al reglementărilor de piaţă ale UE chiar dacă nu mai participă la nici o decizie. Deci blocată între uşile UE, nici înăuntru, nici în afară.
E motivul pentru care Guvernul May l-a trimis luni doar pe Geoffrey Cox în Parlament, pentru un briefing în faţa parlamentarilor, nu şi documentul ce urmează a fi dat publicităţii abia după votul crucial de marţi, speră strategii din Downing Street 10, sediul guvernului britanic. Însă exact această întârziere poate declanşa fie amânarea dezbaterii şi votului, fie chiar procedura de sfidare a Parlamentului, în ambele cazuri doamna Theresa May fiind subiect al unor proceduri dure şi cu impact chiar asupra votului respectiv.
Înfrângere copleşitoare a Theresei May la orizont
Deja toate susţinerile Premierului May au fost contrazise pe rând şi se creează noi breşe în majoritate şi în perspectivele de a avea măcar un rezultat strâns la vot. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Protestele „vestelor galbene“ din Franţa sunt descrise adesea, luându-se ca reper figurile din spatele lor, ca revolta muncitorilor săraci, a oamenilor care au loc de muncă, dar nu câştigă suficient pentru un trai fără grija zilei de mâine.
Oamenii în această situaţie nu sunt ceva specific Franţei. Pot fi întâlniţi în număr tot mai mare, mascaţi de scăderea ratelor şomajului la minime record şi de un boom economic nemaivăzut în ultimii zece ani, în SUA, Marea Britanie, Germania, Spania, Italia şi alte părţi ale lumii civilizate. Muncitorii sărăci tind să devină o clasă socială în sine după marea criză financiară globală din 2008.
În SUA, cea mai mare economie a lumii, care tinde spre ocuparea integrală a forţei de muncă, fenomenul rulotiştilor, al oamenilor care locuiesc în rulote sau maşini, ia amploare. Circa 40% din ei au un loc de muncă, dar nu câştigă suficient pentru a-şi permite să stea cu chirie în zona în care lucrează, se arată într-un reportaj al France24.
Fenomenul este vizibil mai ales în statele mai bogate, adică mai scumpe, cum este California, unde chiriile cresc. Danielle, 46 de ani, a fost notar, dar şi-a pierdut locul de muncă în 2012. Câştigă 2.000 de dolari pe lună, sumă care nu-i permite să închirieze o cameră pentru ea şi pentru fiica ei, elevă. Lucrează part time, muncă de birou, pe un salariu care nu este îndeajuns de mic pentru a primi ajutoare sociale. Soluţia este găsirea unui post cu normă întreagă, iar pentru aceasta Danielle urmează în timpul liber cursuri de master. Oamenii ca ea formează o subcategorie socială aparte, undeva la marginea societăţii: nu au o adresă fixă, nu stau pe străzi, ci în parcări, nu trăiesc din mila altora, sunt curaţi, dar se spală şi mănâncă pe unde pot. Biroul de statistică al SUA defineşte ca fiind „muncitor sărac“ persoana care trăieşte sub pragul sărăciei, care munceşte sau caută loc de muncă de cel puţin jumătate de an. În 2016, în această categorie intrau 7,6 milioane de oameni. Cei mai mulţi „muncitori săraci“ au vârste de peste 35 de ani, adică sunt adulţi, adesea părinţi, care lucrează prin hoteluri, baruri, spălătorii, ca personal administrativ în supermarketuri, la fabricile de procesare a cărnii, la societăţile de salubrizare, şoferi de taxi sau Uber, angajaţi în call center, îngrijitori la grădiniţe sau chiar profesori suplinitori, notează The New York Times. (Mai multe detalii AICI)

Mediafax:

Preţurile de consum au crescut în Venezuela cu 1,3 milioane la sută în anul care se încheie în noiembrie, a anunţat luni Adunarea Naţională, controlată de opoziţie, în condiţiile în care hiperinflaţia şi recesiunea afectează ţara, informează Reuters.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a prognozat la începutul acestui an că inflaţia ar urma să atingă atinge 1 milion la sută în 2018 şi 10 milioane la sută anul viitor. Inflaţia lunară a scăzut la 144% în noiembrie, de la 148% în luna anterioară şi 233% în septembrie, arată într-un raport Adunarea Naţională.
Preşedintele socialist Nicolas Maduro, la sfârşitul lunii trecute, a majorat cu 150% salariul minim lunar, la 4.500 de bolivari, adică mai puţin de 10 dolari la cursul de schimb al pieţei negre. Cetăţenii s-au plâns că nu-şi pot permite produsele de bază, în ciuda unei creşteri a salariului minim de 60 de ori, în august.
Adunarea Naţională a devenit singura sursă de încredere pentru datele privind inflaţia, pentru că guvernul a oprit publicarea indicatorilor economici cu ani în urmă, după ce preţurile la petrol au scăzut. FMI a făcut presiuni asupra Venezuelei pentru a furniza date economice oficiale, au declarat surse săptămâna trecută.(Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.