Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Votul din Catalonia, 'un eşec profund al proiectului separatist'

catalonia map

Votul simbolic privind independenta, organizat duminica în Catalonia, dezvaluie 'esecul total al proiectului separatist', în conditiile în care doi din trei catalani nu au votat, a declarat miercuri seful executivului spaniol, Mariano Rajoy, informeaza AFP.

Acest vot 'a aratat esecul total al proiectului separatist', a spus Rajoy, care s-a exprimat în premiera pe marginea acestui vot, subliniind ca doua treimi dintre catalani nu au participat la acesta.
Potrivit rezultatelor provizorii dezvaluite luni de executivul catalan, 2,3 milioane dintre cei 7,5 milioane de catalani au participat la votul simbolic privind independenta. Circa 80% dintre votanti, adica 1,8 milioane, au spus 'da' independentei.
Rajoy a subliniat într-o conferinta de presa la Madrid ca Parlamentul catalan ar putea propune o reforma a Constitutiei care sa permita un referendum, singura cale pentru a valorifica ideile de independenta.
'Parlamentul catalan are posibilitatea de a initia un proces de reformare a Constitutiei', a spus premierul spaniol, subliniind ca seful executivului catalan, liderul nationalist Artur Mas avea 'o cale pentru a obtine ceea ce cauta, o cale legala', pe care a discutat-o cu el în numeroase rânduri.
Seful guvernului spaniol a respins în mod ferm orice negociere în vederea organizarii unui referendum privind autodeterminarea, dupa cum solicita Mas, un asemenea referendum nefiind prevazut de Constitutie.
'Dialogul va interveni în limitele Constitutiei', a spus el, înainte de a adauga ca se va opune, le fel ca partidul sau, 'oricarei reforme constitutionale ce lichefiaza suveranitatea' poporului spaniol.
Mai târziu, Rajoy a repetat ca guvernul sau nu este favorabil unei reforme constitutionale, dar ca alte partide ar putea sa propuna acest lucru.
Criticilor privind lipsa de reactie, critici emise de opozitie însa în cadrul partidului sau, premierul spaniol le-a raspuns pledând pentru 'masura'. Rajoy a confirmat ca 'discutii secrete au avut loc' cu un reprezentant catalan, înainte de votul din 9 noiembrie.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.