Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Votul prin corespondenta, APROBAT in Comisie

vot corespondenta

Legea votului prin corespondenta a fost aprobata cu amendamente de Comisia de Cod Electoral. Aceasta a intrunit 14 voturi pentru si 1 impotriva a lui Marton Arpad de la UDMR.

Preşedintele comisiei, Gabriel Vlase, a spus că proiectul de lege privind votul prin corespondenţă va fi unul pilot, iar votul prin corespondenţă se va aplica deocamdată doar la alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, urmând ca, "în funcţie de ce se întâmplă în toamna anului viitor, când vor fi alegeri parlamentare", să se aplice acest vot şi pentru alte tipuri de alegeri. 

Un alt amendament propus de PSD şi adoptat marţi de comisie prevede că divulgarea secretului votului poate intra sub sancţiunea legii penale, la fel şi exercitarea votului în numele altei persoane. 

Parlamentarii din Comisia pentru cod electoral au eliminat din proiectul de lege prevederea potrivit căreia cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care doresc să voteze prin corespondenţă se puteau înscrie în Registrul electoral online. 

Comisia a mai decis că "cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care doresc să se înregistreze pentru votul prin corespondenţă trebuie să se înscrie în Registrul electoral, cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă în baza unei cereri scrise datate şi semnate, depuse personal sau transmise prin poştă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă, la care anexează o copie a paşaportului cu menţiunea statului de domiciliu, respectiv o copie a actului de identitate".

Astfel legea intra la vot final cu raport de adoptare in plenul Camerei Deputatilor de miercuri.

Comisia de Cod Electoral a respins de asemenea celelalte proiecte de lege privind votul prin corespondenta aflate in circuit parlamentar.

Citeste si: Aiuritor! NU se poate vota la prezidentiale prin corespondenta / UPDATE

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.