Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Votul prin internet ar revolutiona democratia. Insa ce riscuri majore presupune

vot

Votul prin internet ar permite creşterea participării la alegeri în lume, dar riscurile fraudelor şi erorilor sunt încă prea ridicate pentru ca tehnologia să se generalizeze, conchide un raport publicat miercuri în SUA şi citat de AFP.

'Securitatea trebuie să se amelioreze puternic', subliniază studiul realizat de centrul de reflexie Atlantic Council şi societatea McAfee.

Provocările ridicate de votul prin internet depăşesc de departe pe cele ale comerţului electronic, estimează autorii. Consumatorii afectaţi de furtul parolei cărţii lor de credit sau de fraude pot fi despăgubiţi, dar este dificil de reparat prejudiciul suferit de un alegător.

'Pierderea buletinelor este inacceptabilă', scriu autorii, 'Contrar buletinelor din hârtie, sufragiile electronice nu pot fi renumărate uşor.'

Piraţi electronici ar putea paraliza o alegere sau, mai rău, să schimbe rezultatele fără a fi detectaţi.

Un alt obstacol priveşte necesitatea de a se verifica identitatea votanţilor fără să se trădeze confidenţialitatea votului.

În cursul unei dezbateri care a însoţit publicarea raportului, expertul Joseph Hall, de la Center for Democracy and Technology, a precizat că vor trebui încă 30-40 de ani până când aceste probleme tehnologice să fie rezolvate.

Jordi Puiggali, a cărui societate Scytl editează platforme de vot prin internet, a chemat la inversarea riscurilor votului tradiţional, ca de pildă umplerea urnelor.

Cercetătorii au citat un studiu publicat de Universitatea din Michigan despre ultimele alegeri europene în Estonia, prima ţară care a permis votul electronic pentru un scrutin naţional.

Potrivit studiului, care va fi publicat în noiembrie, piraţi cibernetici 'ar fi putut ataca serverele electorale sau alegătorii pentru a modifica rezultatele alegerii şi a submina legitimitatea sistemului'. Estonia asigură că sistemele sale sunt sigure.

Potenţialul este formidabil, continuă raportul Atlantic Council.

'Pentru generaţia numerică, votul prin telemobile ar putea deveni o aplicaţie de prim rang', afirmă autorii. Verificări biometrice ar putea să se dovedească necesare.

'Avantajele votului prin internet în ceea ce priveşte domeniul de aplicare, accesul şi participarea ar putea revoluţiona procesul democratic în lume', conchid ei.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.