Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vracii bat cercetătorii: Triburile amazoniene susțin că au găsit tratamentul anti-Covid înainte ca medicina să afle medicamentul-minune

conserve-energy-future.com
padure amazon

În mijlocul pădurii amazoniene, la mare distanţă de laboratoarele marilor companii farmaceutice ale lumii, indigenii Kayapó din statul brazilian Para folosesc o băutură tămăduitoare rezultată din fierberea cojilor unei specii de plantă agăţătoare pentru a se proteja de noul coronavirus, conform unui material publicat joi de Reuters, potrivit Agerpres.

În perioada pandemiei, numeroşi mineri şi tăietori de lemne au continuat să se aventureze în pădurea amazoniană, expunând triburile indigene la contactul cu noul coronavirus, iar indigenii Kayapó susţin că deţin un tratament natural care îi apără de formele grave ale bolii.

Coaja unei liane, al cărei nume este păstrat secret de către comunitate, este fiartă şi transformată în ceai, care apoi este băut de trei ori pe zi, timp de cinci zile, după cum explică Po Yre, un membru în vârstă de 23 de ani al comunităţii Kayapó din satul Pykany.

Citește și: Ciprian Ciucu sare la gâtul lui Nicușor Dan: ‘Aștept să facă odată o întâlnire cu primarii de sector, că tot întârzie’

"Leacul este foarte puternic. Atunci când îl iei te simţi slăbit, iar uneori ţi se înroşesc ochii şi te doare capul. Însă până a doua zi îşi face efectul. Te trezeşti sănătos", a susţinut Po Yre, care a apelat la acest remediu după ce a fost testat pozitiv la noul coronavirus în luna iulie.

Deşi nu există încă nicio dovadă ştiinţifică despre efectele acestui ceai împotriva virusului, liderii comunităţii Kayapó susţin că toţi membrii comunităţii ar trebui să bea acest ceai ca o formă de prevenţie împotriva Covid-19, boală infecţioasă care a făcut aproape 200.000 de victime în Brazilia, conform cifrelor oficiale.

Indigenii Kayapó afirmă că acest ceai este cea mai bună metodă pentru a pune la adăpost comunităţile indigene în faţa virusului, comunităţi care nu primesc un ajutor suficient din partea guvernului federal. De altfel, experţii în sănătate publică au avertizat că această pandemie reprezintă un pericol major pentru comunităţile indigene care au un acces limitat sau sunt complet lipsite de asistenţă medicală, iar al căror stil de viaţă în comun face imposibil de respectat regulile de distanţare fizică.

Citește și: Lovitură pentru Realitatea PLUS, după atacul la CTP! ‘O zdreanță, o gioarsă’

Comunităţile amazoniene au fost lovite de coronavirus încă din primele stadii ale epidemiei din Brazilia, în cursul anului trecut.

"Agenţiile relevante nu au acţionat cu promptitudine pentru a ne proteja, fapt care ne face să ne întrebăm dacă acestea au fost înfiinţate într-adevăr pentru a ajuta populaţiile indigene", a declarat O-é Kaiapó Paiakan, fiica liderului indigenilor Kayapó, Paulinho Paiakan, unul dintre pionierii mişcării pentru drepturile indigenilor din Brazilia, care a murit de Covid-19 în luna iunie.

Agenţia guvernamentală pentru afaceri indigene, Funai, a transmis toate întrebările şi nemulţumirile triburilor spre Ministerul Sănătăţii. Conform unui comunicat al ministerului, au fost mobilizaţi peste 400 de lucrători din domeniul medical pentru monitorizarea şi asistenţa comunităţii Kayapo, iar guvernul a trimis comunităţilor amazoniene măşti şi alcool sanitar.

"Profesioniştii (medicali) din district menţin un dialog constant şi îi vizitează pe membrii comunităţii, ocupându-se de prevenţia şi protecţia împotriva Covid-19", conform comunicatului.

Însă, atunci când indigenii Kayapó se îmbolnăvesc, ei apelează de obicei la remedii tradiţionale şi nu la medicina alopată, după cum precizează Dr. Douglas Rodrigues, specialist în sănătatea populaţiilor indigene de la Universitatea Federală din Sao Paulo.

Indigenii Kayapó au descoperit că o fiertură din scoarţa unei liane are efecte benefice împotriva noului coronavirus "fie pentru că acest ceai conţine nişte ingrediente active (cu acţiune antivirală) fie pentru că întăreşte şi hidratează organismul (ajutându-l să lupte mai uşor cu boala)", conform lui Rodrigues.

În statele braziliene Pará şi Mato Grosso trăiesc aproximativ 12.000 de indigeni Kayapó, conform Instituto Socioambiental, o organizaţie care propune soluţii la problemele sociale şi de mediu ale Braziliei.

În rândul acestei populaţi indigene s-au înregistrat mai puţin de 20 de decese din cauza noului coronavirus de la începutul epidemiei, conform SESAI, serviciul guvernamental de sănătate pentru populaţiile indigene.

Însă chiar şi dacă indigenii evită aşezările moderne şi continuă să bea ceaiul lor miraculos, şeful Abiri Kayapó, din aşezarea Pykatoti, se declară îngrijorat că situaţia se poate înrăutăţi. "Nu au existat cazuri grave aici în sat. Toţi au fost trataţi cu leacurile pe care ni le oferă pădurea. Îmi fac griji însă în legătură cu cei care vin din exterior", a spus el.

Şefii Kayapó le-au interzis membrilor comunităţii să divulge numele speciei de plantă folosită pentru a face ceaiul tămăduitor, pentru ca pădurea lor să nu ajungă să fie golită de resurse. Acest secret trebuie păstrat pentru că este esenţial ca pandemia să nu facă victime în rândul celor care păzesc şi transmit istoria şi tradiţiile comunităţilor indigene.

"Covid-19 a ucis femei, bătrâni şi lideri care au dus cu ei o întreagă istorie de luptă şi obiceiuri", a mai declarat O-é Kaiapó Paiakan, care şi-a pierdut tatăl din cauza bolii. "Bătrânii sunt extrem de importanţă pentru că asigură permanenţa culturii noastre. Ei ne menţin modul de viaţă, transmiţând poveştile lor generaţiei tinere".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.