Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vrei să slăbești, dar nimic nu funcționează? Un nou studiu scoate la iveală motivele acestui fapt

organicsfood.ro
dieta cura de slabire

Keto, postul intermitent, mâncatul doar de cartofi și ouă, lipsa cartofilor și ouălor, lipsa carbohidraților sau metoda punctelor - dietele de slăbire fac parte din viața a mai mult de jumătate din populația lumii occidentale.  Cei mai mulți dintre noi își doresc să arate bine și sunt dispuși să facă un efort pentru asta. Dar este suficient să vă schimbați obiceiurile alimentare pentru a trece de la supraponderalitate la o greutate sănătoasă? Potrivit unui nou studiu israelian, există șanse să nu fie așa, scrie jpost.com.

"Așteptarea de a pierde în greutate doar prin dietă nu este aproape niciodată realistă", a declarat Dr. Irit Hochberg, director interimar al Institutului de Endocrinologie, Diabet și Metabolism și director al Serviciului de Diabet de la Rambam Medical Campus, care a condus studiul. "În comunitatea medicală și științifică, acesta este un fapt cunoscut care a fost susținut de studii de zeci de ani, dar în rândul publicului larg această concepție greșită încă există cumva."

Este greu să slăbești și chiar mai greu să menții pierderea

Potrivit Dr. Hochberg, care a analizat datele provenite de la zeci de mii de abonați la forumurile de dietă de pe platforma Reddit, majoritatea celor care țin diete pentru persoanele supraponderale își stabilesc ca obiectiv atingerea unei greutăți slabe pe baza indicelui de masă corporală (IMC). În practică, toți pierd mult mai puțin în greutate decât se așteptau.

"Cele mai multe diete care durează mult timp se încheie cu pierderea a doar câteva kilograme", explică Dr. Hochberg. "Acest lucru a fost constatat în studiile clinice care au examinat efectele diferitelor diete. Este dificil să pierzi în greutate și chiar mai greu să menții pierderea în greutate în timp. Este surprinzător să realizăm că majoritatea persoanelor obeze încă mai cred că este posibil și încep o dietă cu scopul de a atinge acest obiectiv."

Într-un studiu publicat recent, Dr. Hochberg și partenerul ei, Dr. Elad Yom-Tov de la Facultatea de Inginerie Industrială și Management de la Technion, au colectat date de la 56.000 de persoane care au participat la șase forumuri de dietă pe Reddit între 2011 și 2020.

"Urmărirea unui obiectiv care este la limita imposibilului creează un ciclu problematic care generează ură de sine, un sentiment de eșec și dezamăgire, recurgerea la metode mai extreme pentru a atinge obiectivul, fluctuații bruște de greutate care sunt dăunătoare sănătății și chiar tulburări de alimentație." Dr. Irit Hochberg

Participanții, care au luat parte la grupuri de discuții axate fiecare pe o anumită dietă, au oferit informații despre ei înșiși și au permis cercetătorilor să arunce o privire asupra proceselor prin care au trecut.

Studiul a urmărit datele introduse de participanți și a analizat percepțiile și convingerile acestora cu privire la succesul procesului de dietă, față de ceea ce s-a întâmplat de fapt.

Unde au reușit persoanele care au ținut dieta? Și unde au eșuat?

Potrivit rezultatelor studiului, numărul mediu de kilograme pierdute de membrii forumurilor care au continuat să participe în timp a fost de 12-16 kg, mai mult de trei sferturi dintre cei care au continuat să se prezinte la forum pierzând cel puțin 5% din greutatea corporală. În cadrul unei monitorizări după câteva luni, membrii forumului Keto Diet au reușit să piardă cea mai mare greutate în raport cu celelalte metode de dietă testate.

"Studiile clinice care au examinat implicațiile diferitelor diete asupra pierderii greutății corporale într-un mediu controlat au arătat că dietele duc la o pierdere de 4-7 kg în medie, iar mai târziu unii vor recâștiga greutatea, astfel încât, pe termen lung, în medie, persoanele care respectă dieta vor avea cu aproximativ 3 kg mai puțin decât la început'.

Cu toate acestea, a continuat ea, "participanții la forumurile pe care le-am examinat în cadrul studiului au urmărit să piardă o cantitate mult mai mare de greutate, cu declarații de intenție de a cântări între 24-37 kg mai puțin decât greutatea cu care au început.

"Există aici decalaje uriașe între ceea ce știm că se întâmplă de fapt în astfel de procese și ceea ce majoritatea oamenilor cred că pot obține, chiar dacă ei cred că urmăresc o greutate normală pentru structura lor corporală, mai degrabă decât o subțiere extremă."

Ea a clarificat, adăugând: "Cei care au declarat inițial că obiectivele lor de pierdere în greutate sunt un număr mai mare de kilograme au reușit să piardă mai mult, dar nu pe scara la care aspirau. Există o problemă cu așteptările bazate pe convingeri eronate cu privire la capacitatea noastră de a produce o schimbare radicală a greutății noastre prin procesul de dietă."

Dr. Hochberg explică raționamentul, spunând că: "Nu este vorba de o pierdere de greutate, ci de o pierdere de greutate: "Urmărirea unui obiectiv care este la limita imposibilului creează un ciclu problematic care generează ură de sine, un sentiment de eșec și dezamăgire, recurgerea la metode mai extreme pentru a atinge obiectivul, fluctuații bruște de greutate care sunt dăunătoare pentru sănătate și chiar tulburări alimentare.

"Presiunea socială exercitată de lumea din jurul nostru, care trimite mesaje constante persoanei supraponderale că trebuie să facă eforturi pentru a-și "rezolva problema" și a deveni o persoană slabă, este, de asemenea, extrem de dăunătoare."

Atunci când așteptările sunt atât de exagerate, apare inevitabil dezamăgirea și aceasta este de fapt concluzia unui studiu care este cel mai mare de acest gen de până acum.

"Ideea este de a înțelege că atunci când se face o schimbare de dietă care vizează pierderea în greutate, obiectivul de pierdere în greutate trebuie ajustat la ceea ce este posibil și realizabil", explică Dr. Hochberg. "Este important să înțelegem că acesta este un proces de lungă durată care necesită o schimbare reală a stilului de viață, una care poate fi menținută pentru o perioadă lungă de timp.

"Chiar dacă este imposibil să vă schimbați complet forma corpului și să deveniți subțire și bine conturat, pierderea câtorva kilograme (dacă sunteți supraponderal) poate avea un beneficiu foarte semnificativ pentru sănătatea dumneavoastră.

"Suntem cu toții diferiți, nu există o formulă care să se potrivească în mod covârșitor tuturor, dar acest principiu este o regulă destul de bună atunci când vine vorba de dietă. Cifrele vorbesc de la sine".

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.