Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vulcanul filipinez Taal este în faza de reîncărcare și prezită un risc ridicat de erupție

radioresita.ro
vulcan bali

Un vulcan activ din Filipine prezintă un risc ridicat de erupţie pe măsură ce se ''reîncarcă'' şi acumulează magmă proaspătă, nivelul emisiilor de gaze toxice fiind în creştere, a declarat un important om de ştiinţă, luni, în timp ce autorităţile au dispus ca toate clădirile comerciale să rămână închise, informează Reuters potrivit Agerpres.

Mişcările telurice continuă în zona vulcanului filipinez Taal, care a eliberat în atmosferă nori uriaşi de cenuşă la 12 ianuarie, iar nivelul de gaze toxice este în creştere, semn că rezervorul de magmă se ''reîncarcă'' şi se ''reaprovizionează'' din străfunduri, a indicat un vulcanolog din Filipine. ''Dacă ajunge la crater, ar putea provoca o explozie puternică'', a declarat la postul de radio DZMM directorul Institutului de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine (Phivolcs), Renato Solidum.

Autorităţile au instituit o zonă de exludere pe o distanţă de 14 kilometri în jurul craterului vulcanului, experţii indicând că o erupţie ar putea provoca o ploaie devastatoare de roci şi magmă, dar şi un tsunami în lacul din jur.

Mai multe clădiri au fost redeschise săptămâna trecută în staţiunea turistică Tagaytay după ce vulcanul, situat la 70 kilometri de capitala Manila, a dat semne de acalmie, însă autorităţile le-au solicitat proprietarilor să se supună ordinelor şi să le închidă. ''Le-am solicitat încetarea operaţiunilor pentru ca turiştii sau localnicii să nu fie atraşi în acea zonă'', a declarat reporterilor Epimaco Densing, subsecretar în Ministerul de Interne.

Cu o înălţime de doar 311 metri, Taal este unul dintre cei mai mici vulcani din lume, însă are potenţial letal - în 1911, peste 1.300 de persoane şi-au pierdut viaţa într-o erupţie.

Peste 100.000 de persoane şi-au abandonat locuinţele din preajma vulcanului şi s-au adunat în centre pentru sinistraţi după ce casele, şcolile şi terenurile agricole au fost acoperite cu cenuşă vulcanică.

Ministerul Educaţiei a anunţat că este pregătit să trimită profesori pentru a ţine cursuri în faţa a peste un milion de elevi din oraşele din apropiere după ce persoanele care şi-au părăsit locuinţele au fost cazate în unele şcoli.

Niciun deces nu a fost raportat, iar impactul economic al vulcanului a fost nesemnificativ pentru economia naţională de 330 de miliarde de dolari, în ciuda anulării mai multor zboruri şi a pierderii unei zile de muncă, la 12 ianuarie, din cauza stratului gros de cenuşă care s-a depus peste Manila, notează Reuters.

Taal a erupt de peste treizeci de ori în ultimele cinci secole, cel mai recent în 1977.

Arhipelagul filipinez este situat în "Cercul de Foc al Pacificului", o regiune a lumii în care mai multe plăci tectonice intră în coliziune, provocând seisme şi o activitate vulcanică regulată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.