Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Demolarea unui sat palestinian din Cisiordania generează protestele europenilor. Israelul încalcă Convenția de la Geneva

palestina israel palestina violente confruntari

Consulii generali ai Belgiei, Elveţiei, Finlandei, Franţei, Irlandei, Italiei, Spaniei şi Suediei şi reprezentantul Uniunii Europene în Israel au vizitat joi satul palestinian Khan al-Ahmar din Cisiordania, ameninţat de israelieni cu demolarea, relatează AFP. Poliţia israeliană le-a interzis diplomaţilor accesul în şcoala din localitate, finanţată de mai multe ţări europene, informează agerpres

Satul cu 173 de locuitori este situat la est de Ierusalim, iar în apropiere se află mai multe colonii israeliene. Armata israeliană a prezentat marţi populaţiei palestiniene un ordin de expulzare. Miercuri, la sosirea utilajelor grele pentru demolare, manifestanţii s-au ciocnit cu forţele de ordine. Joi, mai multe buldozere lărgeau drumul de acces către sat, iar militarii au comunicat că "organismele responsabile, inclusiv forţele de securitate, au început pregătirile pentru executarea ordinului de demolare". Pentru cei evacuaţi urmează să se stabilească o zonă alternativă unde vor fi adăpostiţi.

Zeci de ziarişti şi militanţi erau prezenţi joi la intrarea în Khan al-Ahmar, în ciuda eforturilor poliţiei de a restricţiona accesul. Protestatarii se aşteaptă ca demolarea să aibă loc în zilele următoare.

Consulul francez din Ierusalim, Pierre Cochard, a afirmat că distrugerea satului "este o încălcare foarte clară a celei de-a patra convenţii de la Geneva, care determină obligaţiile puterilor de ocupaţie în teritoriile ocupate". "Am dorit să ne manifestăm solidaritatea cu acest sat ameninţat cu distrugerea, atât din motive umanitare (...) cât şi fiindcă este o miză majoră pentru dreptul internaţional", a arătat el.

Autorităţile israeliene consideră că satul a fost construit ilegal, iar Curtea Supremă a Israelului a respins în mai un apel al locuitorilor împotriva demolării.

Localnicii şi organizaţiile de apărare a drepturilor omului arată, potrivit AFP, că pentru palestinieni este practic imposibil să obţină din partea Israelului autorizaţii de construcţie în zona respectivă din Cisiordania ocupată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.