Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Washingtonul dă undă verde vânzării de armament către patru state arabe

avioane

Autorităţile americane au dat joi undă verde vânzării de armament şi echipamente militare în valoare de 7 miliarde de dolari către 4 state arabe aliate, transmite AFP, care citează un anunţ al departamentului de Stat.

Este vorba despre avioane, elicoptere şi rachete a căror achiziţie de către Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Maroc şi Qatar va fi un semnal bun pentru constructorul Boeing şi pentru companiile americane din domeniul militar. Tranzacţia ar putea să îi nemulţumească însă pe cei care critică Emiratele şi Arabia Saudită pentru rolul în conflictul din Yemen, început în 2014 şi soldat cu peste 7.000 de morţi şi aproape 37.000 de răniţi.

Citește și: Autorităţile estoniene sunt 'încurajate' de tonul administraţiei Trump faţă de NATO

Cel mai importat contract prevede vânzarea către regimul saudit a 48 de elicoptere CH-47F Chinook dotate cu mitraliere. Valoarea tranzacţiei este de 3,51 miliarde de dolari. Companiile Boeing şi Honeywell Aerospace sunt principalele beneficiare ale acestui contract

Emiratele vor cheltui 3,5 miliarde de dolari pentru a achiziţiona 27 de elicoptere de luptă AH-64E Apache fabricate de Boeing şi Lockheed Martin. Qatarul a comandat opt aeronave de transport C-17 şi piese, valoarea contractului fiind de 781 de milioane de dolari.

A primit aprobare şi vânzarea către Maroc a 1.200 de rachete TOW 2A produse de Raytheon, pentru care statul din nordul Africii va plăti 108 milioane de dolari, anunță Agerpres.

Departamentul de Stat a dat undă verde acestor tranzacţii după consultări cu Pentagonul. Teoretic, există însă şanse ca Congresul, controlat de republicani, să le blocheze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.