Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Washingtonul i-a transmis un avertisment liderului sârb din Bosnia, Milorad Dodik

https://blacknews.ro/liderul-sarb-bosniac-milorad-dodik-a-fost-spitalizat/
milorad dodik

Washingtonul i-a transmis joi un avertisment liderului sârb din Bosnia, Milorad Dodik, care lansează cu regularitate ameninţarea unei secesiuni a entităţii sârbe, reafirmând 'angajamentul ferm' al SUA faţă de integritatea teritorială a acestei ţări balcanice, relatează AFP.

Reprezentant sârb al preşedinţiei colegiale bosniace, Milorad Dodik, s-a întâlnit cu emisarul SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, la trei zile după ce anunţase formarea 'în câteva luni' a unei armate a sârbilor din Bosnia.

'Ameninţările de secesiune şi un recul în privinţa reformării instituţiilor de stat' sunt contrare Acordului de pace de la Dayton (SUA) care a pus capăt războiului intercomunitar din Bosnia (1992-1995, soldat cu 100.000 de morţi), i-a spus lui Dodik subsecretarul adjunct al Departamentului de Stat, potrivit unei postări a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Sarajevo.

Aceasta 'nu poate să ofere decât izolare şi disperare economică cetăţenilor Republicii Srpska (RS)', entitatea sârbilor din Bosnia, se menţionează în text.

Escobar 'a reiterat angajamentul ferm al SUA în favoarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Bosniei-Herţegovina'.

Acordul de pace de la Dayton a consacrat de asemenea divizarea ţării în două entităţi, una sârbă şi cealaltă croato-musulmană, legate prin instituţii centrale, potrivit Agerpres.ro.

Aceste instituţii s-au coagulat de-a lungul anilor în urma reformelor efectuate de comunitatea internaţională, în special de ţările occidentale.

Dar Milorad Dodik le contestă, în special armata şi justiţia, şi evocă adeseori eventualitatea unei independenţe pentru entitatea sârbă. El tocmai a anunţat formarea 'în câteva luni' a unei armate proprii a RS, contestând armata comună a ţării.

Dodik susţine că Bosnia este un 'experiment' al comunităţii internaţionale şi o 'ţară imposibilă'.

Forţele armate comune, care numără 10.000 de soldaţi şi personal civil, a fost înfiinţate în 2006, la 11 ani după conflict. Această reformă, acceptată la vremea respectivă şi de către reprezentanţii politici sârbi, este considerată drept crucială pentru integritatea teritorială a Bosniei-Herţegovina, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.