Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Xi Jinping îndeamnă la o ordine mondială mai echitabilă, pe fondul tensiunilor în creştere între Washington şi Beijing

TIME
Xi Jinping

Preşedintele chinez Xi Jinping a lansat un apel marţi la respingerea structurilor de putere hegemonice în guvernarea globală, pe fondul tensiunilor în creştere între Washington şi Beijing cu privire la o gamă largă de probleme, între care presupusele încălcări ale drepturilor omului, relatează Reuters.

Exprimându-se la Forumul anual de la Boao pentru Asia, Xi a criticat eforturile unor ţări de "a construi bariere" care, potrivit lui, ar dăuna unora şi nu ar aduce beneficii nimănui, potrivit agerpres.ro.

China cheamă de mai mult timp la o reformă a instituţiilor mondiale pentru ca viziunile unui număr mai mare de ţări, inclusiv ale Chinei, să fie luate în considerare şi nu doar cele ale unui număr mic de mari puteri.

De asemenea, Beijingul s-a ciocnit în mod repetat cu actorii majori implicaţi în guvernanţa globală, în special SUA, într-o serie de probleme, mergând de la drepturile omului la influenţa economică a Chinei asupra altor ţări, notează Reuters.

"Lumea vrea echitate, nu hegemonie", a declarat Xi în discursul susţinut la acest forum.

"O ţară mare trebuie să arate ca este o ţară mare asumându-şi mai multă responsabilitate", a spus el.

Chiar dacă preşedintele Xi nu a menţionat explicit nicio ţară în declaraţiile sale, oficiali chinezi s-au referit în ultima vreme la "hegemonia" SUA în criticile lor publice privind proiecţia globală a puterii Washingtonului în comerţ şi geopolitică.

Preşedintele american Joe Biden a organizat vineri primul său summit, cu prezenţă fizică la Casa Albă de când a fost învestit în funcţie, cu premierul japonez Yoshihide Suga, în cursul căruia China s-a situat în capul agendei problemelor discutate.

Cei doi lideri au declarat că "împărtăşesc îngrijorări serioase" privind situaţia drepturilor omului în Hong Kong şi în regiunea chineză Xinjiang, unde Washington susţine că Beijingul comite un genocid împotriva etnicilor uiguri musulmani. China neagă comiterea vreunor abuzuri.

Într-o demonstraţie de cooperare economică fără China, Biden a spus că SUA şi Japonia vor face investiţii comune în domenii precum tehnologia 5G, inteligenţa artificială, calculul cuantic, genomica şi lanţurile de aprovizionare cu semiconductori.

În timp ce administraţia Biden îşi raliază şi alţi aliaţi dintre ţările democratice pentru o înăsprire a poziţiei Washingtonului faţă de China, Beijingul caută să-şi consolideze legăturile cu parteneri autocraţi şi vecinii săi dependenţi din punct de vedere economic din Asia de Sud-Est.

Responsabilii chinezi care au vorbit la reuniunea din Boao, un fel de replică asiatică a forumului de la Davos, au reafirmat, de asemenea, ataşamentul Beijingului faţă de comerţul mondial liber.

Practicile comerciale ale Chinei au fost în centrul unui intens război vamal între Beijing şi Washington sub administraţia Trump, SUA acuzând Beijingul că dispune de filiale neloiale care conferă companiilor chineze un avantaj nedrept în străinătate şi de transferuri forţate de tehnologie şi proprietate intelectuală.

"Experienţa majoră a aderării Chinei la Organizaţia Mondială a Comerţului cu 20 de ani în urmă este că noi, chinezii, nu ne temem de concurenţă", a afirmat Long Yongtu, fostul negociator şef al Chinei pentru intrarea în OMC în 2001.

Cu toate acestea, în pofida confruntării ce persistă între administraţia americană şi Beijing, ambele părţi au redescoperit un interes comun în lupta împotriva schimbărilor climatice, după ce discuţiile bilaterale privind combaterea emisiilor de gaze cu efect de seră au stagnat sub preşedinţia lui Donald Trump.

Săptămâna trecută, emisarul special american pentru climă, John Kerry, s-a deplasat la Shanghai pentru a se întâlni cu omologul sau chinez în prima vizită de acest nivel în China a unui oficial din cadrul administraţiei Biden. Ambii au convenit asupra unor acţiuni concrete "în anii 2020" pentru reducerea emisiilor cu efect de seră, notează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.