Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Yuri Ganus, directorul agenţiei antidoping a Rusiei, a fost dat afară

Queen Atletica
antidoping

Autoritățile din Rusia l-au demis pe directorul agenţiei naţionale antidoping, RUSADA, după ce comitetul olimpic al ţării l-a acuzat că finanţele agenţiei prezintă nereguli grave, relatează BBC.

Yuri Ganus, care a negat acuzaţiile, a declarat că a fost îndepărtat din cauza abordării sale intransigente faţă de dopaj. Agenţia Mondială Antidoping (WADA) şi-a exprimat îngrijorarea faţă de demiterea sa, potrivit mediafax.ro.

Citește și: Ludovic Orban strigă 'BINGO' în interiorul partidului: moțiunea de cenzură nu va trece

Ganus a fost numit acum trei ani, angajându-se într-o misiune de redresare a sportului rusesc, care trecuse prin mai multe scandaluri de dopaj. El a adoptat o abordare dură, sporind controalele prin sondaj asupra sportivilor.

Stanislav Pozdnyakov, preşedintele Comitetului Olimpic Rus, a declarat reporterilor că decizia de a-l demite pe Ganus a fost unanimă, iar până la numirea unui nou director Mihail Bukhanov, avocat al RUSADA, va ocupa funcţia de şef interimar al agenţiei.

În luna decembrie a anului trecut, WADA i-a interzis Rusiei participarea la marile evenimente sportive la nivel mondial timp de patru ani, fiind astfel exclusă de la Jocurile Olimpice de la Tokyo din acest an şi de la Cupa Mondială din 2022 din Qatar.

Demiterea lui Ganus vine în perioada în care RUSADA aşteaptă rezultatul apelului depus împotriva interdicţiei. Apelul va fi soluţionat de Curtea de Arbitraj pentru Sport, cu sediul la Lausanne, Elveţia, în noiembrie.

Citește și: Gabriela Firea și Florentin Pandele, SHOW de zile mari: dansează pe melodia Jerusalema/ VIDEO

Numirea lui Yuri Ganus a fost văzută ca un nou început, un semn pentru restul lumii că Rusia îşi va reface imaginea după multiplele scandaluri legate de dopaj. Reformele şi principiile sale i-au înfuriat pe unii, iar în decembrie anul trecut Ganus a declarat pentru BBC că a primit ameninţări cu moartea. Apoi, în acest an, un audit a descoperit „nereguli” în finanţele RUSADA.

Ganus a numit raportul „fabricat în mod deliberat” şi crede că este vizat pentru că a fost atât de sincer cu privire la problemele legate de dopaj din sportul rusesc. Într-o postare recentă pe Tweeter, Ganus a scris că iubeşte viaţa şi că nicidecum nu se gândeşte să se sinucidă. A spus acest lucru făcând trimitere la moartea subită a ultimilor doi predecesori ai săi, în 2016.

Anul trecut, Comitetul de control al conformităţii al WADA a declarat RUSADA neconformă din cauza contradicţiilor dintr-o bază de date cheie a rezultatelor testelor sportivilor, iar Ganus a confirmat ulterior că cineva a modificat sau a şters „mii” de date. Ministrul rus al Sportului, Pavel Kolobkov, a refuzat însă să răspundă la întrebările adresate de BBC referitor la ştergerea datelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.