Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zboruri anulate şi evacuări după erupţia unui vulcan din Papua Noua Guinee

bbc.com
vulcan lascar

Zboruri anulate şi evacuări după erupţia unui vulcan din Papua Noua Guinee

O parte dintre locuitorii de pe o insulă îndepărtată din Papua Noua Guinee se pregăteau marţi să evacueze zona situată în apropierea unui vulcan aflat în erupţie, care a expulzat în atmosferă un nor de cenuşă, eveniment ce a condus la anularea unor zboruri, transmite Reuters, conform Agerpres.

Echipe pentru a coordona operaţiunile de evacuare au fost desfăşurate în zona muntelui Ulawun de pe insula New Britain după ce acest vulcan a început să erupă luni, a declarat Clement Bailey, un înalt oficial în domeniul gestionării dezastrelor, citat de postul public de televiziune NBC PNG.

Zborurile de pe aeroportul Hoskins situat pe insulă au fost anulate, a precizat postul, adăugând că vulcanul se află în continuare în faza eruptivă.

Centrul de monitorizare a cenuşii vulcanice (VAAC) a anunţat luni că vulcanul Ulawun a expulzat în atmosferă un nor de cenuşă care s-a înălţat până la o altitudine de peste 15.000 de metri.

Ulawun este un stratovulcan - un vulcan conic, construit din straturi de lavă întărită şi provenită de la erupţii anterioare -, cu o altitudine de circa 2.300 de metri, situat pe insula New Britain. Face parte dintr-o serie de mai mulţi vulcani aflaţi în regiune.

O serie de erupţii care au început în 1970 au provocat scurgeri de lavă şi peste 1.000 de decese. Ulawun a înregistrat o erupţie majoră în 2019, când coloana de cenuşa s-a ridicat până la o altitudine de 16.700 de metri, provocând contaminarea apei de băut din regiune.

Papua Noua Guinee este situată pe "Cercul de Foc al Pacificului", o fâşie de vulcani şi falii în formă de potcoavă care înconjoară marginile Oceanului Pacific.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.