Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zeci de câini și pisici fără stăpân sunt sterilizați printr-o acțiune a studenților USAMV Cluj

caini

Zeci de câini și pisici sunt sunt sterilizați gratuit, sâmbătă, de studenții și profesorii Facultății de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, pentru a preveni înmulțirea animalelor abandonate și cazurile de persoane atacate de câini agresivi fără stăpân, conform Mediafax.

Prodecanul Facultății de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, Cosmin Peștean, a declarat, sâmbătă, coresponentului MEDIAFAX că acțiunea studenților și cadrelor didactice are un caracter caritabil, de implicare socială, prin care se dorește sprijinirea comunității locale.

„Am început un maraton de sterilizare gratuită, care a început sâmbătă de dimineață și va dura până când va fi nevoie, a peste 40 de câini și pisici fără stăpân, aduși de asociații de protecție a animalelor, dar primim și animale de la persoane cu venituri limitate, care nu își permit să apeleze la un cabinet veterinar pentru plata acestor servicii. Acțiunea noastră are, astfel, un caracter caritabil de implicare socială, prin care vrem să sprijinim comunitatea clujeană. Participă 15 cadre didactice și doctoranzi de la Facultatea de Medicină Veterinară și 50-60 de studenți din an terminal, anul VI, de la liniile de predare în limbile română, engleză și franceză. Sunt șapte posturi de intervenție pregătite, studenții fiind repartizați în echipe de câte trei”, a spus Peștean.

Potrivit acestuia, prin acțiunea începută sâmbătă se dorește un control al înmulțirii animalelor fără stăpân pe străzi, reducerea numărului de animale care sunt abandonate sau lovite de mașini, limitarea cazurilor de abuz împotriva animalelor, reducerea incidenței unor afecțiuni medicale frecvente la animalele nesterilizate, reducerea animalelor din adăposturi și de la ecarisaj și, implicit, reducerea costurilor suportate de către comunitate.

De asemenea, se reduc cazurile de persoane atacate de câini agresivi fără stăpâni, dar și celor de eutanasie a animalelor fără stăpân.

Peștean a precizat că animalelor de casă care au stăpân și sunt sterilizate sau castrate nu mai pleacă de acasă.

Finuca Bora, președintele unei asociații de protecție a animalelor din Cluj-Napoca, a declarat, la rândul său, că este încântată de această acțiune, fiind convinsă că, numai prin sterilizare, considerată o măsură prevenivă, se poate diminua numărul de animale nedorite care apar pe stradă și deranjează.

„Apreciez foarte mult inițiativa USAMV Cluj-Napoca, am găsit aici oameni care înțeleg nevoile animalelor și le tratează cu mult respect”, a spus Bora, care a adus 15 câini și pisici pentru sterilizare.

O clujeancă a adus o cățelușă abandonată, pe care a adoptat-o, pentru a o steriliza gratuit, deoarece costul unei astfel de intervenții este cuprins între 120 și 240 de lei.

„Ne bucurăm că se fac astfel de acțiuni”, a spus aceasta.

Alina Ardelean, studentă în annul VI la USAMV Cluj-Napoca, susține că sterilizarea gratuită înseamnă o mare oportunitate pentru studenți de a face practică pe animale, asociind-o cu partea teoretică, învățată la cursuri.

„E mult mai ușor pentru noi să legăm lucrurile, iar după șase ani de facultate, este nevoie de o astfel de acțiune”, a spus aceasta.

O altă studentă, din Olanda, Rashella Lamers, consideră sterilizarea utilă pentru animalele fără stăpân, deoarece pe străzi sunt foarte multe, și se previne înmulțirea, dar și îmbolnăvirea lor.

„O cățea, de exemplu, face de regulă între trei și opt pui, vă puteți imagina ce se întâmplă cu aceștia când cresc și ajung pe străzi. Este necesară sterilizarea pentru animale. Pentru noi, ca studenți, este utilă acțiunea pentru că punem în practică modul de intervenție învățat la școală”, a subliniat studenta.

Andreea Pribilean, care este studentă în annul V dar și voluntară în cadrul unei asociații de protecție a animalelor, susține că o astfel de campanie de sterilizare este binevenită deoarece este singura metodă preventivă care duce la reducerea animalelor fără stăpân pe străzile Clujului.

„Ar trebui ca astfel de acțiuni să aibă loc mai des, nu doar o dată pe an, cu sprijinul autorităților locale, și să se desfășoare măcar o dată pe trimestru, având în vedere că cățelele intră în călduri de două ori pe an, iar pisicile mai des”, a menționat studenta.

Sterilizare gratuită de o zi a câinilor și pisicilor fără stăpân a debutat în 1995 la o clinică veterinară privată din SUA și s-a răspândit la nivel mondial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.