Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zeci de mii de homosexuali vor fi graţiaţi în Marea Britanie

pixabay.com
diverse, gratii, inchisoare

Marea Britanie va graţia mii de homosexuali şi bisexuali condamnaţi în baza unei legi abrogate în urmă cu aproape o jumătate de secol, relatează Reuters, preluată de News.ro.

Această decizie a fost luată după graţierea de către regina Elizabeth, în 2013, a matematicianului şi criptologului Alan Turing. Acesta din urmă a jucat un rol major în cercetări care au permis spargerea codurilor secrete folosite de armata germană în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în special a codului "Enigma". Alan Turing a fost urmărit în justiţie în 1952 din cauza homosexualităţii sale. El a acceptat să fie castrat chimic, pentru a evita închisoarea, şi s-a sinucis doi ani mai târziu. Avea 41 de ani.

Graţierea avută în vedere - numită "legea Turing" - vizează 65.000 de homosexuali, dintre care 15.000 sunt în continuare viaţă.

"Este foarte important să-i graţiem pe aceşti oameni condamnaţi pentru infracţiuni de natură sexuală care nu le-ar aduce nicio condamnare astăzi", a declarat ministrul Justiţiei Sam Gyimah.

Homosexualitatea a încetat să mai fie o infracţiune în Marea Britanie în 1967. În 2001, vârsta la care o persoană poate consimţi să aibă relaţii cu o persoană de acelaşi sex a fost coborâtă la 16 ani, la fel ca în cazul unei relaţii între persoane de sex opus.

Pe de altă parte, o reprezentantă a unei organizaţii pentru apărarea drepturilor persoanelor de orientare homisexuală a îndemnat ca activişti, refugiaţi, membri ai unor minorităţi etnice şi altor grupuri să îşi unească forţele cu scopul de a respinge forţe care exploatează o atmosferă de teamă ce alimentată de îngrijorarea cu privire la terorism, relatează The Associated Press. Joyce Hamilton, copreşedinta Asociaţiei International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex (ILGA)-Europe, a declarat că sunt necesari aliaţi şi parteneri în vederea protejării progreselor obţinute de comunitatea LGBT în Europa în ultimii ani. Hamilton a făcut aceste declaraţii joi, în marja primei conferinţe în Cipru a ILGA Europe. Ea a denunţat faptul că anumite forţe exploatează frica publicului de atacuri teroriste pentru a-şi alimenta ascensiunea la putere în detrimentul drepturilor omului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.