Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zelenski dezvăluie ce a discutat cu șeful AIEA și-l atacă pe Putin: 'Aceasta este o centrală nucleară, nu este un palat'

captură facebook
Volodimir Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, joi seară, în discursul adresat naţiunii, că armata ucraineană a recucerit peste 500 de kilometri pătraţi în regiunea Herson de la 1 octombrie. De asemenea, Zelenski a afirmat că a discutat cu şeful Agenţiei Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) despre centrala nucleară de la Zaporojie.

"Este clar că negocierile noastre au vizat în primul rând situaţia de la centrala nucleară Zaporojie capturată de teroriştii ruşi. Dar, de fapt, acest subiect este mult mai larg. Se referă nu numai la Ucraina şi nu numai în contextul siguranţei radiaţiilor. Desigur, orice decizie a actualului şef al Rusiei cu privire la staţia Zaporojie şi orice încercare a Rusiei de a transfera staţia în presupusa sa proprietate sunt fără valoare şi, sincer vorbind, stupide. Aceasta este o centrală nucleară. Acesta nu este un palat, Yukos sau altceva pe care conducerea rusă a reuşit deja să le fure. Doar specialiştii ucraineni pot garanta că nu vor exista incidente de radiaţii la staţia Zaporojie. Şi a fost important să auzim de la Grossi că toata comunitatea internaţională va contacta Ucraina doar în ceea ce priveşte ZNPP, deoarece este proprietate ucraineană. A fost, este şi va fi. Acum sunt aproximativ cinci sute de ocupanţi în staţie. Şi acestea nu sunt altceva decât cinci sute de riscuri de dezastru. Lumea înţelege asta. Şi sunt recunoscător pentru sprijinul tuturor celor care luptă pentru revenirea controlului deplin al Ucrainei asupra staţiei şi pentru demilitarizarea completă a acesteia. Un alt aspect al acestui subiect este electricitatea în sine. Şi dacă staţia Zaporojie nu funcţionează, noi, în Ucraina, ne confruntăm cu anumite dificultăţi. Avem o situaţie în care nu avem un surplus de energie electrică, pe care o putem exporta, în special, în ţările UE. Acesta este un dezavantaj pentru cetăţenii UE, care pierd o sursă sigură de aprovizionare cu energie. Acesta este un dezavantaj pentru noi, ucrainenii. Suntem sinceri în privinţa asta. Spunem sincer că noi toţi din Europa trebuie să luptăm pentru interesele noastre împreună - în deplină unitate", a subliniat Zelenski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.