Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zgonea cere reluarea urgenta a dezaterilor privind modificarea Codului Penal

zgonea

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, le solicită, prin intermediul unor scrisori, preşedintelui Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, şi liderilor grupurilor parlamentare să facă demersuri pentru reluarea cu rapiditate, odată cu începerea noii sesiuni parlamentare, a dezbaterilor pe marginea modificărilor la Codul penal şi Codul de procedură penală, în urma criticilor aduse de Comisia Europeană la adresa României în ultimul raport MCV.

Zgonea aminteşte că, în acest moment, la nivelul Comisiei juridice, sunt înregistrate o serie de proiecte de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală, dar şi multe decizii ale Curţii Constituţionale care aşteaptă să fie transpuse în legislaţia în materie.

"Unele dintre aceste iniţiative legislative au fost caracterizate în ultimul raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare ca fiind "originale", stârnind controverse la nivelul societăţii şi îngrijorări cu privire la limitarea capacităţii autorităţilor judiciare de a continua lupta împotriva corupţiei. De altfel, multe dintre aceste proiecte au primit deja aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii. În acelaşi pachet, există însă şi iniţiative formulate de Guvernul României, prin intermediul Ministerului Justiţiei, care vizează armonizarea celor două Coduri în deplină concordanţă cu cerinţele şi nevoile sistemului judiciar. În acest sens, pentru clarificarea acestor chestiuni, vă propun reluarea cu celeritate - odată cu începerea noii sesiuni parlamentare, a dezbaterilor pe marginea acestor teme de interes major, cu participarea tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniu - Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţiei şi Justiţie", arată Valeriu Zgonea, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciucă, cu trei zile înaintea începerii primei sesiuni parlamentare din acest an.

Zgonea mai apreciază că stabilirea unui calendar, în maximum zece zile, cu termene clare şi ferme, care să fie prezentat în cadrul Biroului permanent al Camerei Deputaţilor şi însuşit de către toate partidele politice parlamentare va contribui la accelerarea adoptării unui pachet legislativ coerent, în consens cu toţi actorii implicaţi şi cu respectarea deciziilor Curţii Constituţionale.

"Vă reamintesc că acesta a fost angajamentul Comisiei juridice încă din prima sesiune parlamentară a anului trecut, obiectiv care însă nu a mai fost pus în aplicare şi a atras mai multe critici la adresa Parlamentului în ultimul raport MCV", i-a mai transmis Zgonea lui Ciucă.

Preşedintele Camerei Deputaţilor s-a adresat, de asemenea, printr-o scrisoare, tuturor liderilor de grupuri parlamentare de la Cameră.

"Vă informez că la Comisia juridică sunt înregistrate în prezent o serie de proiecte legislative care vizează modificări ale celor două Coduri. Lipsa consensului politic şi a dialogului între partidele politice parlamentare a făcut ca toate aceste iniţiative să fie blocate la nivelul comisiei, unele de mai bine de doi ani, chiar dacă printre ele se regăsesc şi iniţiative care ar fi de un real suport pentru sistemul judiciar", se arată în respectivul text.

În document, Zgonea le solicită liderilor de grupuri să se implice pentru elaborarea "unui pachet legislativ coerent" pe care toate partidele să şi-l poată asuma în vederea adoptării rapide în plenul Camerei Deputaţilor, iar iniţiativele care nu vor întruni consensul să fie respinse definitiv.

"Ar fi un semnal clar şi puternic că Parlamentul este pe deplin angajat în continuarea reformelor necesare susţinerii activităţii justiţiei şi îndeplinirii obiectivului de ridicare, într-un timp rezonabil, a monitorizării Comisiei Europene la adresa României", încheie preşedintele Camerei Deputaţilor.

Ţinta stabilităţii pentru noile coduri (Codul penal şi Codul de procedură penală), intrate în vigoare în urmă cu doi ani, pare a fi la fel de îndepărtată ca la momentul adoptării lor, iar o sursă persistentă de instabilitate au reprezentat-o procedurile parlamentare recurente privind codurile, relevă raportul pentru România elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi publicat miercuri, la Bruxelles, de Comisia Europeană.

''Unele modificări sunt inevitabile şi, în consultare cu sistemul judiciar, guvernul a propus modificări menite să remedieze problemele identificate încă din primăvara anului 2014. Totuşi, modificările respective nu au fost încă adoptate de către Parlament. În acelaşi timp, Parlamentul a acordat o atenţie deosebită unui număr de modificări care au reprezentat o sursă de controverse. Autorităţile judiciare, societatea civilă şi statele membre au criticat aceste modificări pe motiv că ar prejudicia lupta împotriva corupţiei şi ar reduce capacitatea autorităţilor de aplicare a legii şi a instanţelor de a desfăşura urmăriri penale şi de a aplica sancţiuni. În timp ce unele dintre acestea pot fi caracterizate drept modificări 'originale', altele au fost adoptate de o cameră a Parlamentului şi au beneficiat de proceduri de urgenţă, în timp ce modificările propuse de Ministerul Justiţiei au trebuit să aştepte'', se arată în raport.

Potrivit acestuia, unele dintre modificările de anul trecut reveneau asupra modificărilor adoptate în decembrie 2013, deşi trebuie remarcat faptul că, spre deosebire de situaţia precedentă, modificările nu au fost aprobate de legiuitor.

''Toate modificările trebuie examinate din nou de Camera Deputaţilor în calitate de cameră decizională. Dezbaterea nu a fost reluată după vacanţa de vară, deşi continuă să fie depuse noi propuneri de modificări, ceea ce menţine în continuare o situaţie de incertitudine. Parlamentul ar trebui să soluţioneze situaţia, respectând opinia autorităţilor judiciare'', recomandă executivul UE.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.