Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zi decisivă în Moldova: Premierul desemnat cere votul de încredere al Parlamentului

moldova

La Chișinău, candidatul la funcția de premier, liberal-democratul Valeriu Streleț merge în Parlament pentru a cere votul de încredere al deputaților asupra programului de activitate și a componenței viitorului Cabinet de Miniștri. În ultimele zile, Valeriu Streleț a avut mai mult consultări cu partidele din coaliția de guvernare, dar și cu academicieni, reprezentanți ai patronatelor, sindicatelor. Valeriu Streleț a fost desemnat oficial, luni, la funcția de prim-ministru, după ce candidatura Maiei Sandu a fost respinsă de democrați și liberali pentru că a venit cu mai multe cerințe, printre acestea fiind demisia guvernatorului BNM și a procurorului general.

Șansele ca viitorul Executiv să fie votat în Parlament sunt mari întrucât de această dată candidatura Partidului Liberal Democrat este agreată atât de Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, cât și de Partidul Democrat al lui Marian Lupu, scrie rfi.ro. După ce va fi învestit, în termen de trei zile, prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune jurământul în faţa preşedintelui ţării, Nicolae Timofti. Din acel moment, noul Executiv oficial începe exercitarea atribuţiilor legale până la validarea alegerilor pentru un nou Parlament.

Chiar în ziua în care a fost propus pentru funcția de premier, președintele țării, Nicolae Timofti a semnat decretul de desemnare a lui Streleț la funcția de prim-ministru. La scurt timp, Valeriu Streleț s-a întâlnit culiderii PD și PL și au abordat problemele principale cu care se confruntă R.Moldova, vorbind inclusiv șidespre conflictul transnistrean, dar și fraudele din sistemul financiar, calificând întrevederea ca fiind una bună.” Răspunsurile au fost aşa cum le-am așteptat, rămâne să vedem cum va funcţiona Cabinet de Miniștri în frunte cu noul premierul”,spunea Ghimpu. La rândul său, președintele Partidului Democrat,Marian Lupu a afirmat, după discuția cu Valeriu Streleț că investirea noului cabinet de miniștri vine într-o perioadă dificilă.”Intenția noastră este ca Executivul să fie eficient, să avem sprijin politic, să nu admitem greșelile din trecut. Am căzut de acord pe toate chestiunile, lucru care îmi inspiră încredere”, a mai spus Lupu.

Precizăm că, după ce PLDM a înaintat o nouă candidatură pentru funcția de premier, Maia Sandu a postat pe Facebook un mesaj, menționând că atât conducerea PL, cât și PD a refuzat categoric să discute cu ea. ”Funcționare a unui stat nu poate fi asigurată de o singură instituție, fie ea și guvernul. Un stat de drept se bazează pe un ansamblu de instituții care trebuie să funcționeze armonios, sincronizat și să aibă obiective și interese comune, respectiv bunăstarea cetățeanului și progresul societății. Decizia de a-mi asuma conducerea guvernului nu este suficientă pentru atingerea acestor obiective în lipsa unei viziuni comune despre democrație a tuturor instituțiilor de care depinde funcționarea statului. Prim-ministrul nu poate rezolva singur problemele curente cu care se confruntă economia și societatea Moldovei, atât timp cât alte instituții ale statului nu funcționează corect, fapt evident pentru oricine din cele întâmplate în ultimele luni. Am încercat să explic aceste lucruri liderilor care au creat alianța de guvernare, însă, cu regret, nu am avut această șansă, deoarece conducerea celor două partide (PL și PD) a refuzat categoric să discute cu mine”, a menționat Maia Sandu.

Liderii Alianței pentru Integrare Europeană, Vlad Filat, Marian Lupu și Mihai Ghimpu s-au întâlnit și miercuri pentru a discuta despre viitorul Executiv. Deocamdată rămâne un mister și nu se cunoaște cine va deținefotoliul de ministru al justiției, cel al vicepremierului pentru reintegrare și fotoliul ministrului tineretului si sportului. Componența Guvernului urmează a fi făcută publică astăzi, la ședința Parlamentului, programată pentru ora 14.00, când deputații urmează sa acorde vot de încredere Executivului. Acum doua zile, Valeriu Streleț spunea că noua componență a Guvernului a fost definitivată în proporție de aproape 90 la sută.

Alianța pentru Integrare Europeană are mandatele necesare pentru a vota noul Cabinet de Miniștri – 52 la număr, în timp ce pentru învestirea Executivului este nevoie de 51 de voturi. În cazul în care vreun deputat din coaliția pro-europeană se răzgândește să voteze și eșuează prima tentativă, urmează cea de-a două încercare. Dacă nici de această dată nu este votat Guvernul, președintele dizolvă Parlamentul și anunță alegeri parlamentare anticipate.

Actualul Guvern moldovean minoritar, susţinut în Parlament de comunişti, este condus, interimar, de Natalia Gherman, după ce premierul Chiril Gaburici şi-a anunţat demisia pe 12 iunie, pe fondul unei anchete privind presupusa falsificare a unei diplome de studii. Natalia Gherman va fi premier interimar al Republicii Moldova, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.

 

Valeriu Streleț, candidatul oficial la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova este unul dintre cei mai bogaţi deputaţi. Politicianul locuiește într-o casă de lux, estimată de experții imobiliari la opt milioane de lei(400 mii euro), scrie portalul Rise Moldova. El are două apartamente, trei terenuri, trei automobile și deține acțiuni la trei companii. Deşi este de aproape 22 de ani în politică a stat mai mult în umbră. Cea mai importantă funcție a fost cea de şef al grupului parlamentar PLDM în Parlament. Streleț deţine 100% din capitalul unei firme, fiind unul dintre cei mai mari importatori şi distribuitori de chimicale din Moldova.

Valeriu Streleț în vârstă de 45 de ani, are patru copii, vine din raionul Rezina, centrul R.Moldova, este deputat în Parlamentul R.Moldova din 2009 din partea in partea Partidului Liberal Democrat. Între 1987 și 1993 a studiat la Universitatea de Stat din Moldova. Între 2002 - 2005 a făcut Academia de Studii Economice. În 2004 a absolvit Institutul European de Studii Politice. În 2002 devine subsecretar general al Partidului Social Liberal. În perioada noiembrie 2006 - august 2009 a fost președinte și ulterior membru al Consiliului rețelei locale din Moldova, Pactul Global ONU al Responsabilității Sociale Corporative. În octombrie 2007, Streleț devine membru fondator alPLDM. În decembrie 2007 este ales în funcția de vicepreședinte al PLDM, funcție deținută până în prezent. La alegerile parlamentare din noiembrie 2014, Valeriu Streleț a candidat la funcția de deputat de pe poziția a 6-a în listă, obținând al treilea mandat consecutiv de deputat. Vorbește româna, rusa, francezași engleza.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.