Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Zi plină la CCR: Guvernul și Klaus Iohannis așteaptă verdictul judecătorilor Curții

ccr curtea constitutionala

Curtea Constituţională dezbate miercuri obiecţia PNL legată de modificarea Legii privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive. Judecătorii Curţii vor discuta şi sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi cea a Guvernului referitoare la modificarea legii 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi. Tot miercuri, CCR va discuta şi sesizarea făcut de Guvern asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.72/2020 pentru suspendarea aplicării prevederilor art. 21 alin. (6) din Legea 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România şi instituirea unor măsuri tranzitorii.

Pe 6 mai, Camera Deputaţilor a adoptat decizional proiect de lege privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive.

Astfel, conform iniţativei legislative adoptate, „prin excepţie de la prevederile art. 5, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăşi dublul sumei împrumutate”.

Articolul 5 la care face referire actul normativ prevede că „dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR”.

Părintele Calistrat Chifan: Raed Arafat se crede Zeus. COVID-19 intră în Biserică, dar nu intră în secțiile de vot?

De asemenea, proiectul adoptat defineşte şi termenul de creditor financiar ca fiind „o instituţie de credit autorizată de Banca Naţională a României denumită în continuare BNR, o sucursală din România a unei instituţii de credit străine, o instituţie financiară nebancară sau o entitate care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe”.

Totodată, o altă modificare a Legii, prin proiectul adoptat de către deputaţi prevede că „dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă”.

„Dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR”, arată o altă modificare a legii.

Actul normativ a fost atacat de PNL la Curtea Constituţională pe 18 iulie.

O altă sesizare care va fi discutată de CCR pe miercuri este cea făcută de Klaus Iohannis cu privire la modificare Legii Curţii de Conturi.

Pe 10 iulie, şeful statului a formulat o obiecţie de neconstituţionalitate la Curte în care a motivat că schimbările făcute de către Parlament încalcă o decizie mai veche a CCR, precum şi principiul bicameralismul prin modul în care a fost adoptat proiectul de act normativ.

Tot miercuri, judecătorii Curţii Constituţionale „obiecţia de neconstituţionalitate a Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.72/2020 pentru suspendarea aplicării prevederilor art.21 alin.(6) din Legea nr.165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România şi instituirea unor măsuri tranzitorii, obiecţie formulată de Guvernul României”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.