Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua Armatei Române: Monumentul 'Cişmeaua General Georgescu P. Ion' a fost reinaugurat şi sfinţit la Chişinău

mc.gov.md
Cişmeaua General Georgescu P. Ion

De Ziua Armatei Române, la Chişinău a fost reinaugurat şi sfinţit luni monumentul "Cişmeaua General Georgescu P. Ion" - situat în parcul Valea Morilor- la eveniment fiind prezent şi ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, relatează Radio Chişinău.

Monumentul a fost instalat încă din anul 1937, în cinstea victoriilor purtate de Armata Română în luptele de la Mărăşti şi Mărăşeşti. Cişmeaua era cunoscută pe vremuri ca "Izvorul generalului Pion" şi asta pentru că generalul Pavel Ion Georgescu, care era numit prescurtat Pion, a fost iniţiatorul amenajării acestui monument.

Istoricul Anatol Petrenco povesteşte că pe monument sunt mai multe inscripţii, care poartă amintirea evenimentelor istorice petrecute în această regiune.

"În spatele acestui monument sunt trei plăci pe care sunt evocate nişte evenimente tragice din istoria noastră", a afirmat istoricul moldovean, indicând că este vorba de anul 1940, când URSS a cotropit Basarabia, nordul Bucovinei, ţinutul Herţa şi de perioada din iunie 1940 până în iulie 1941, când au fost capturate şi torturate mai multe personalităţi istorice, ale căror cadavre au fost găsite în gropi la ieşirea din parc.

"Astăzi suntem martorii recuperării memoriei noastre istorice, recuperării unui monument important care a fost distrus de către conducerea sovietică ce a ocupat aceste teritorii", a declarat Anatol Petrenco.

Ministrul moldovean al Culturii, Sergiu Prodan, a apreciat că restabilirea acestui monument este un pas în procesul de redobândire a memoriei naţionale.

"Istoria este o ştiinţă, noi acum vorbim despre memorie. Reiterez gândul că noi aici, la Chişinău, pe lângă Institutul de Istorie, avem nevoie stringent de un institut al memoriei. Istoria vorbeşte despre lucruri generale, în timp ce memoria vorbeşte despre oameni concreţi, despre locuri concrete, despre întâmplări concrete pe care nu avem dreptul să le uităm. Acest monument este încă un pas în restabilirea memoriei noastre naţionale", a subliniat Sergiu Prodan, potrivit Agerpres.ro.

Prezent la eveniment, ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, a spus că faptele ostaşilor români au contribuit la edificarea României moderne şi a armatei de astăzi. "Vreau să folosesc acest prilej pentru a adresa felicitări militarilor Armatei Române, celor care se află în serviciu activ, veteranilor, celor în retragere, precum şi eroilor Armatei Române, fără de contribuţia cărora, România nu ar fi fost astăzi un stat membru şi respectat al Uniunii Europeană şi al NATO, un stat care este mereu alături de Republica Moldova pe calea sa europeană", a afirmat Daniel Ioniţă.

Monumentul "Cişmeaua General Georgescu P. Ion" a fost restabilit în baza unei fotografii de arhivă, care s-a păstrat din 1942, notează Radio Chişinău pe pagina sa web.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.