Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua Europei 2017. Mesajul parlamentarei Andreea Cosma cu ocazia zilei de 9 mai

Andreea Cosma

Deputata Andreea Cosma a susținut în cursul zilei de astăzi, în plenul Camerei Deputaților, un discurs în care a subliniat importanța zilei de 9 mai pentru români:

„Astăzi, 9 Mai 2017, se împlinesc 140 de ani de la Declaraţia de Independenţă a României citită în Adunarea Deputaţilor de Mihail Kogălniceanu. E deopotrivă o mare responsabilitate şi o uriaşă onoare pentru mine să mă adresez Parlamentului din postura de deputat ales. Profit de acest moment şi vă invit să privim în urmă la progresele pe care ţara noastră le-a făcut din 1877 şi până acum şi să vedem ce avem de făcut pe viitor în cadrul construcţiei europene.

Dacă în urmă cu un secol şi jumătate, era nevoie de garanţia Marilor Puteri, chiar în condiţiile unui sacrificiu uman de peste 4.300 de soldaţi şi ofiţeri români şi a rănirii altor peste 3.300 în Războiul de Independenţă, România este astăzi o ţară bine definită pe harta lumii: membră a Uniunii Europene şi a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), cea mai puternică alianţă militară a lumii, garant al păcii internaţionale şi al echilibrului. Mai mult, avem un parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii, iar pe teritoriul României se găseşte cea mai avansată tehnică de luptă americană. Luând în considerare tensiunile ultimilor ani, generate de situaţia din Siria, dar şi de acţiunile Federaţiei Ruse la Nord de graniţele noastre, sunt asigurate toate condiţiile ca ţara noastră să joace un rol extrem de important pe scena geopolitică a lumii. Ideea este însă să ne folosim de toate atuurile (apartenenţa la UE şi NATO, dar şi apropierea de SUA) şi să nu asistăm pasivi la jocul istoriei.

9 Mai 1945 înseamnă, momentul Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al doilea Război Mondial, prin capitularea Germaniei naziste.

9 Mai este însă şi cea mai mare sărbătoare a Uniunii Europene. Se împlinesc 67 de ani de la celebra declaraţie a ministrului de Externe francez Robert Schuman, care propunea înfiinţarea CECO (Comunităţii Europene a Cărbunelui şi a Oţelului), organizaţie care avea să se transforme în Uniunea Europeană de astăzi. Deşi există convulsii politice importante în foarte multe state ale bătrânului continent, aşa cum se devoalează ele aproape continuu, mai ales în epoca de după votul în favoarea BREXIT-ului, UE reprezintă în continuare cea mai bună cale a României spre prosperitate şi consolidare a democraţiei. După 10 ani de la intrarea în UE, putem spune că împărtăşim valorile şi principiile asumate de marea construcţie europeană şi ne dorim consolidarea şi revigorarea UE. În unele chestiuni, România poate fi oricând chiar exemplu pentru ţări care au aderat cu mult înaintea noastră, chiar dacă drumul înainte este încă îndelungat şi întortocheat până la atingerea obiectivelor pe care ni le dorim cu toţii.

Pentru că a venit vorba de declaraţia lui Robert Schuman, profit de oportunitate pentru a-l felicita pe noul preşedinte al Franţei, domnul Emmanuel Macron, pentru victoria în alegerile din urmă cu două zile. Este un semn extrem de bun pentru Uniunea Europeană, care primeşte un impuls pozitiv viguros după succesul repurtat în faţa euroscepticismului şi a extremismului, dar şi pentru noi ca stat, atât din perspectiva apartenenţei la UE, dar şi ca ţară francofonă.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.