Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua Femeii, transformată în șansă la sănătate în mediul rural: Screening gratuit pentru cancerul de sân

Radu Pop
Annamaria Bodoczi

O asociație dintr-o comună din județul Alba a reușit să sărbătorească Ziua Femeii într-un mod special, care să aducă o valoare adăugată în menținerea sănătății femeilor, prin organizarea a unei serii de evenimente de conștientizare și informare, respectiv un screening gratuit pentru depistarea cancerului de sân, cu ajutorul unei clinici private de sănătate. Evenimentul de trei zile avea ca obiectiv informarea și conștientizarea în domeniul sănătății respectiv depistarea cancerului de sân.

În legătură cu seria de evenimente din acest weekend pe tema sănătății, președintele asociației, Annamaria Bodoczi a explicat că alegerea screeningului pentru cancerul de sân s-a datorat faptului că acesta este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din lume, iar datele statistice arată că în România este diagnosticată cu cancer de sân o femeie în fiecare oră, iar în prezent screeningurile sunt organizate doar pe hârtie sau, în cel mai bun caz, în marile orașe. Iar în această regiune ca o femeie sa ajungă la un control senologic trebuie să se deplaseze minim 53 de km. De aceea, au decis să aducă serviciile medicale mai aproape de oameni, deoarece în satul din județul Alba nu există nici măcar un cabinet medical.

„Pe 8 martie, femeile sunt în centrul atenției, cu toate acestea, noi am dorit să îndreptăm atenția asupra menținerii sănătății femeilor. Așa că în între 8-10 martie, la invitația noastră, un specialist al clinicii Promedical Center a ținut o prezentare despre prevenția cancerului de sân și câteva reguli de bază pentru un stil de viață sănătos, după care femeile din zona Târnavei Mici au avut ocazia de a participa la screening gratuit pentru cancerul de sân.”

Președintele asociației a explicat că singura clinică medicală care a susținut inițiativa și care a înțeles din prima clipă importanța și necesitatea acestei serii de evenimente, a fost clinica Promedical Center din Cluj Napoca, care a pus la dispoziție organizatorilor cunoștințele și echipamentele tehnice necesare. Astfel, prezentarea informativă a fost către de dr. Terza Lívia-Mária, medic specialist în ecografie și medicină generală, doctor în științe medicale, fondatoarea Promedical Center, care a efectuat ulterior și screeningurile. Locația screeningului a fost furnizată de Biserica Reformată din Sânmiclăuș, unde Promedical Center a amenajat locația cu propriile sale echipamente pentru a asigura condițiile necesare pentru efectuarea screeningurilor.

100 de femei de diferite etnii au beneficiat

În primele ore de la anunțarea evenimentului, aproape 100 de femei de pe o rază de 25 de kilometri s-au înscris pentru screening, si într-un final 100 de femei au participat la control pe decursul a celor 3 zile. "Acest lucru înseamnă că există necesitate din partea femeilor, dar nu există oportunitate. Așa că este misiunea noastră să creăm într-o formă sau alta nu doar posibilitatea de a participa la evenimente culturale și educaționale, dar și crearea posibilităților a informa pentru a proteja sănătatea. Dorim să continuăm acest proiect și sperăm că vom găsi resursele financiare adecvate pentru a extinde programul în cât mai multe localități.", a declarat Bodoczi Annamária.

Asociația a devenit cunoscută în zonă în 2019 când a organizat un fundraising pentru restaurarea unei biserici datată din secolul XV. și care are statut de monument istoric din comuna Șona, care a suferit daune într-un incendiu, și a instalat temporar o clopotniță pentru comunitatea locală după incendiul în care ambele clopote ale bisericii au fost deteriorate iremediabil. Ulterior, asociația a organizat programe culturale și educaționale care a oferit sprijin comunității locale, și militează pentru practici de bună conviețuire între majoritate și minoritate, totodată au organizat un eveniment deosebit fiind Zilele Culturale Maghiare, care după două ediții a devenit unul dintre cele mai importante evenimente culturale din regiune.

Clinica Promedical activează din 1999 cu scopul de a oferi servicii de sănătate private și publice cât mai multor persoane și de a contribui la îmbunătățirea calității vieții pacienților prin oferirea de servicii clinice de calitate și accesibile. Se angajează să ofere fiecărui pacient îngrijire și tratamente de cea mai înaltă calitate, concentrând pe nevoile oamenilor, punând pacientul în centrul atenției.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.