Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua în care atingem 8 miliarde de oameni pe Planetă scoate la iveală un studiu devastator: numărul de spermatozoizi a scăzut cu 62% în mai puțin de 50 de ani

spermatozoid

Numărul de spermatozoizi din întreaga lume a scăzut cu 62% din 1973, potrivit unei noi cercetări conduse de Israel, informează Times of Israel. Informația apare în contextul în care ONU a anunțat marți că populaţia mondială depăşeşte opt miliarde de locuitori, relatează AFP.

Studiul trage un semnal de alarmă atât pentru fertilitatea masculină, cât și pentru sănătatea bărbaților în general, au declarat autorii acestuia. Acest lucru se datorează faptului că un număr scăzut de spermatozoizi este considerat un indicator al sănătății bărbaților, nivelurile scăzute fiind asociate cu un risc crescut de boli cronice, cancer testicular și cu o durată de viață redusă.

"Ar trebui să fim uimiți și îngrijorați de această descoperire", a declarat profesorul Hagai Levine de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, care a condus studiul evaluat de colegi, împreună cu profesoara Shanna Swan de la Școala de Medicină Icahn din New York.

"Tendința de declin este foarte clară", a declarat pentru The Times of Israel. "Este o constatare remarcabilă și mă simt responsabil să o livrez lumii. Declinul este atât foarte real, cât și pare să se accelereze".

Ultimul studiu al lui Levine privind numărul de spermatozoizi, din 2017, a atras atenția pe scară largă după ce a raportat că numărul de spermatozoizi în rândul bărbaților din America, Europa, Australia și Noua Zeelandă a scăzut cu peste 50% între 1973 și 2011. Noul studiu, care acoperă perioada 1973-2018, are încă șapte ani de statistici și are o acoperire geografică mult mai largă, acoperind aproximativ 53 de țări.

Levine și colegii săi au ajuns la această concluzie analizând cifrele din sute de studii evaluate de colegi și ajustând statisticile generale în încercarea de a elimina datele potențial distorsionante. De exemplu, bărbații care și-au verificat numărul de spermatozoizi din cauza unor probleme de fertilitate nu au fost incluși în noul studiu.

Lucrarea de cercetare a fost publicată marți în revista Human Reproduction Update. Scăderea de 62% se referă la numărul de spermatozoizi, adică la numărul de spermatozoizi prezenți într-o ejaculare medie.

Concentrația de spermatozoizi pe milimetru de spermă a scăzut cu 52% și se situează la aproximativ 50 de milioane. Aceasta este încă mult peste pragul Organizației Mondiale a Sănătății sub care se consideră că bărbații au o concentrație scăzută de spermatozoizi, și anume 15 milioane pe mililitru.

Dar Levine a subliniat cercetările care sugerează că fertilitatea începe să scadă atunci când concentrația de spermatozoizi scade sub 40 de milioane pe mililitru - și a spus că, în ritmul actual de scădere, acest număr va fi media globală în decurs de un deceniu.

"Mai mult, ne uităm la medii și, dacă bărbații au astăzi o medie de 50 de milioane de spermatozoizi pe milimetru, există un număr mare de bărbați care au astăzi sub 40 de milioane de spermatozoizi pe milimetru - cu alte cuvinte, o fertilitate care este de fapt suboptimală."

Discutând despre concluziile generale ale studiului, Levine a spus: "Constatările noastre servesc ca un canar într-o mină de cărbune. Avem de-a face cu o problemă serioasă care, dacă nu este atenuată, ar putea amenința supraviețuirea omenirii. Facem apel urgent la acțiuni globale pentru a promova medii mai sănătoase pentru toate speciile și pentru a reduce expunerile și comportamentele care ne amenință sănătatea reproducerii".

El a precizat că studiul său nu explorează cauzele declinului numărului și concentrației de spermatozoizi, dar alți cercetători au legat scăderea numărului de spermatozoizi de obezitatea generalizată, sedentarismul, fumatul, expunerea la anumite substanțe chimice și pesticide și alți factori.

Swan a spus că scăderea drastică a numărului de spermatozoizi face parte dintr-un declin mai larg al unor aspecte ale sănătății bărbaților.

"Scăderile îngrijorătoare ale concentrației de spermatozoizi și ale numărului total de spermatozoizi la peste 1% în fiecare an, raportate în lucrarea noastră, sunt în concordanță cu tendințele negative ale altor rezultate în ceea ce privește sănătatea bărbaților", a spus ea. "Printre acestea se numără cancerul testicular, tulburările hormonale și defectele congenitale genitale, precum și scăderile în sănătatea reproductivă a femeilor. Este clar că acest lucru nu poate continua necontrolat".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.