Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua în care unii liberali și-au dat seama că nu-i ajută matematica (Surse)

matematica

În interiorul PNL există mai multe grupări, dar una dintre acestea nu se poate împăca deloc cu varianta ca PSD-ul să preia guvernarea, ca urmare a rotativei din luna mai.

Anul electoral 2024 se apropie cu pași repezi, iar liberalii se văd într-o situație extrem de dificilă. Cu un președinte aflat la final de mandat și într-o scădere vizilă de popularitate, dar și cu un PSD tot mai puternic, cei de la PNL se gândesc cu groază la anul electoral.

Citește și: Lui Marcel Ciolacu i se pregătește ceva (surse)

În 2024 vor fi patru rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Va fi un an care va redefini arhitectura clasei politice.

Pentru liberali este o problemă existențială. Dacă vor pierde frâiele guvernării, după rotativă, se vor afla în situația în care PSD-ul va culege foloasele din faptul că deține premierul, în timp ce PNL va fi marginalizat.

De partea cealaltă, restul partidelor de dreapta caută să se coalizeze. USR, PMP și Forța Dreptei se gândesc tot mai serios la crearea unui pol de dreapta, ca opoziție la coaliția PSD-PNL.

Matematica nu-i ajută

În aceste condiții, în PNL există o facțiune dură care ar susține ruperea de PSD și încercarea de a genera un nou Guvern, în care PNL să fie vioara întâi.

Problema liberalilor este că ecuația parlamentară nu-i ajută deloc. PNL și USR au împreună 181 de parlamentari și dacă ar aduce din zona neafiliaților tot nu ar reuși să strângă de o majoritate.

UDMR nu vrea să se avânte într-o astfel de aventură, astfel că PNL se vede condamnat să stea în umbra PSD.

De cealaltă parte, pe dreapta se construiește un nou pol de putere. USR, PMP și Forța Dreptei ar putea veni cu un candidat unic la prezidențiale, care să intre la bătaie cu candidatul PSD. În acel moment, PNL riscă să nu ajungă în turul II, ceea ce ar fi o dramă pentru partidul care a dat președintele în ultimii 10 ani.

Pentru liberali situația este una extrem de complicată, tocmai de aceea au fost lansat o mulțime de ”fumigene”. Grupări din PNL au spus că rotativa se amână pentru august, din cauza situației din Ucraina. Au primit cu sec din partea PSD.

Ulterior, liberalii au lansat scenariul în care președintele Klaus Iohannis va deveni jucător și nu-l va nominaliza pe Marcel Ciolacu. Din nou au primit cu sec, asta pentru că cei de la PSD le-au transmis că se rupe coaliția, dacă Iohannis va deveni jucător.

Toate aceste scenarii n-au prins avânt, iar acum ne îndreptăm spre situația în care, pe 25 mai, Marcel Ciolacu va prelua funcția de premier, iar liberalii se vor pica cu fundul între scaune: la guvernare și în opoziție, în cel mai important an electoral din istoria post-decembristă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.