Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua Limbii Slovace - 25 mai

Agerpres
slovac

Ziua Limbii Slovace este sărbătorită în România la data de 25 mai. A fost instituită prin Legea nr. 142/2014, potrivit căreia, cu acest prilej, au loc manifestări culturale dedicate acestei sărbători în toate localităţile în care trăiesc membri ai comunităţii slovace, precum şi în toate instituţiile de învăţământ în care se predă limba slovacă drept limbă maternă, relatează agerpres.

Merka Adrian Miroslav, deputat al Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România (UDSCR), iniţiator al acestui proiect legislativ, a evidenţiat, în expunerea de motive, publicată pe site-ul www.cdep.ro, buna convieţuire a românilor şi slovacilor, încă din secolul al XVIII-lea, când primul val de slovaci s-a stabilit în România, precum şi importanţa păstrării limbii, religiei şi obiceiurilor acestora.

La 9 septembrie 2014, Senatul a adoptat, în calitate de primă Cameră sesizată, două propuneri legislative: cea pentru instituirea Zilei Limbii Cehe, la data de 28 septembrie, şi cea pentru instituirea Zilei Limbii Slovace, la 25 mai. Propunerile legislative privind instituirea celor două zile au fost adoptate de Camera Deputaţilor la 30 septembrie 2014, iar decretul pentru promulgarea legii privind instituirea Zilei Limbii Slovace a fost semnat de preşedintele României, Traian Băsescu, la 20 octombrie 2014, Legea nr. 142/2014 fiind adoptată de Parlamentul României la 21 octombrie 2014 şi publicată în Monitorul Oficial la 23 octombrie 2014.

Limba slovacă face parte din ramura indo-europeană a limbilor slave occidentale, alături de polonă, sârba luzaciană şi cehă, cu care seamănă cel mai mult din punct de vedere genetic, tipologic şi cultural, se arată pe site-ul oficial al Universităţii din Bucureşti, www.unibuc.ro. Are alfabet latin, nu chirilic. Pe lângă limba sârbă, slovaca este limbă oficială în provincia Voivodina, alături de română, maghiară, ucraineană şi croată, se arată pe site-ul www.mae.ro. De asemenea, slovaca este limbă oficială în Uniunea Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.