Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua Naţională a Turciei a fost celebrată la Ateneu, cu un concert ce a reunit muzica română şi cea turcă

romania turcia steaguri

Ziua Naţională a Turciei a fost celebrată, luni, la Ateneu, cu un concert ce a reunit muzica română şi cea turcă, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, reafirmând, în debutul evenimentului, susţinerea României în parcursul european al acestei ţări. 

La rândul său, ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, a amintit că data de 29 octombrie 1923 "marchează naşterea Turciei moderne". El a evidenţiat, prin câteva date, relaţiile româno-turce. Astfel, a spus el, Turcia este pe locul cinci în topul partenerilor comerciali ai României şi a adăugat că, în fiecare an, jumătate de milion de turişti români vizitează Turcia. 

"Având această bază, cu siguranţă relaţiile bilaterale se vor dezvolta, în beneficiul ambelor popoare. În mijlocul unor provocări ce devin tot mai presante, ţările noastre continuă să fie factori de securitate şi stabilitate în regiunile lor - în Marea Neagră şi în Balcani", a spus Osman Koray Ertaş, potrivit agerpres.ro

Referitor la concertul aniversar, el a ţinut să amintească faptul că în program se regăseşte şi muzica lui George Enescu. În context, el a spus că săptămâna viitoare, Gabriel Croitoru va cânta la Izmir pe vioara Guarnieri del Gesu, ce i-a aparţinut lui Enescu. 

"Nu avem aici vioara lui Enescu, dar avem, în schimb, compoziţii de George Enescu ce vor fi cântate de cinci muzicieni turci de excepţie", a spus diplomatul. 

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a transmis mesajul premierului şi al Guvernului român. 

"Prietenia româno-turcă este foarte veche (...) totul a început, dacă nu mă înşel, în secolul al XIV-lea, când sultanii trimiteau solii în principate. Uneori am fost prieteni, alteori duşmani, dar prietenia noastră s-a dovedit foarte puternică când, după ce ne-am câştigat independenţa, în 1877, am început relaţiile diplomatice, în 1878", a spus Lucian Romaşcanu. 

Acesta a amintit de relaţiile strânse româno-turce din prezent. 

"Noi suntem prietenii dumneavoastră, dumneavoastră sunteţi prietenii noştri şi suntem alături în NATO, în Europa. Europa este importantă pentru Turcia, iar Turcia este importantă pentru Europa, iar poziţia României de membru al Uniunii Europene poate ajuta dezvoltarea acestei relaţii şi declarăm acest lucru, cu fiecare ocazie", a mai spus Lucian Romaşcanu. 

La eveniment au participat membri ai Guvernului, Parlamentului, reprezentanţi ai Casei Regale şi ai corpului diplomatic acreditat în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.