Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua pașaportului românesc: Expoziție dedicată la Muzeul Naţional de Istorie

MAI
pasaport romania

În fiecare an, la data de 19 martie, România sărbătorește Ziua Pașaportului Românesc, în amintirea apariției primei legi moderne privind pașapoartele. Această lege, cunoscută sub numele de "Legea asupra pașapoartelor", a fost promulgată de regele Carol I, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, în anul 1912.

"Paşaportul românesc are o istorie care acoperă mai mult de un secol şi a evoluat de la o "cărticică mică portativă", aşa cum era descris în anul 1912 în cuprinsul "Legii asupra paşapoartelor", la documentul electronic pe care astăzi peste 6,5 milioane de cetăţeni români îl poartă în călătoriile lor", se preciza într-un comunicat de presă al Direcţiei Generale de Paşapoarte din 19 martie 2023, potrivit Agerpres.

Expoziţia temporară "19 martie - Ziua paşaportului românesc. De la cărticica portativă din 1912, la paşaportul electronic, mesager al digitalizării" se va deschide miercuri la Muzeul Naţional de Istorie a României.

În cadrul expoziţiei, publicul va descoperi o serie de paşapoarte emise în perioada 1912 -1943, precum cele tipărite în timpul domniilor regilor Carol I şi Mihai, informează MNIR, printr-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

19 martie - Ziua pașaportului românesc



Alături de acestea, vor fi expuse bilete de liberă trecere din 1925 şi 1935 şi alte documente de călătorie din 1951, o serie de paşapoarte pentru cetăţenii români stabiliţi în străinătate, precum şi paşapoarte pentru persoane fără cetăţenie eliberate în anii 1983 şi 1984.

Sunt prezentate paşapoarte diplomatice, temporare, simple sau electronice, apărute după anul 2000.

Expoziţia va fi deschisă până 31 martie, de miercuri până duminică, între orele 9,00 - 17,00 (până la 30 martie) şi 10,00 - 18,00 (31 martie).

Proiectul expoziţional este organizat de Direcţia Generală de Paşapoarte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României, cu ocazia celebrării Zilei Paşaportului Românesc şi a aniversării, pe 19 martie, a 112 ani de la promulgarea Legii asupra paşapoartelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.