DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Zonele de unde pot fi exploatate midii şi vongole din Marea Neagră au fost stabilite de autorități

midii

Autorităţile au clasificat zonele de producţie a moluştelor bivalve vii din Marea Neagră, adică midii şi vongole, una dintre acestea fiind în judeţul Tulcea, a doua între Năvodari şi Portul Constanţa, iar cea de-a treia între Agigea şi Mangalia. Toate trei sectoarele sunt de categoria A, respectiv ”o calitate superioară a apelor, ceea ce permite introducerea directă pe piaţă”

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, că prin clasificarea celor trei zone de producţie a moluştelor bivalve vii din apele teritoriale ale Mării Negre ”se poate realiza exploatarea acestor resurse valoroase şi se oferă posibilitatea înfiinţării de noi unităţi în acest sector, de creare de noi locuri de muncă şi de dezvoltare a economiei zonei”, potrivit news.ro.

Vezi și: Paradoxul din România care cu greu poate fi explicat: Avem mai mulți tineri decât vârstnici, dar pensionarii îi depăşesc pe salariaţi

ANSVSA a precizat că în apele teritoriale româneşti, moluştele bivalve vii sunt reprezentate de midii şi vongole, care fac parte din categoria fructelor de mare şi sunt o importantă sursă economică pentru ţara noastră.

Conform Regulamentelor Uniunii Europene, din raţiuni de siguranţă alimentară, moluştele bivalve vii pot fi introduse pe piaţă pentru consumul uman numai din zone clasificate de către autoritatea competentă a ţării respective.

“Clasificarea reprezintă procedeul de stabilire a calităţii apelor din zonele de recoltare a moluştelor bivalve vii din punct de vedere microbiologic şi se realizează prin recoltarea şi analiza probelor de la acestea”, a transmis ASNVSA.

Citește și: Reacția Gabrielei Firea, după afirmația lui Nicușor Dan despre 'panarame': 'Sunt și voi fi mereu alături de toate femeile! Ele duc greul!'

Potrivit ANSVSA, preşedintele Robert Chioveanu a răspuns solicitărilor venite din partea asociaţiilor de pescari şi a convocat instituţiile responsabile pentru clasificarea zonelor de producţie a moluştelor bivalve vii din teritoriile româneşti ale Mării Negre (Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Agenţia Naţionala de Pescuit şi Acvacultură, Ministerul Educaţiei şi Cercetării prin Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin Administraţia Naţională Apele Române).

Specialiştii au stabilit trei zone pretabile pentru recoltarea moluştelor bivalve vii: zona 2, cuprinsă între Perişor şi Chituc (Tulcea), cu o suprafaţă de circa 215 Mm2; zona 3, cuprinsă între Năvodari şi portul Constanţa (Baia Mamaia), cca. 109 Mm2; zona 4, cuprinsă între Agigea şi Mangalia, cu o suprafaţă de cca. 101 Mm2.

“În baza programului întocmit de ANSVSA, începând cu luna aprilie au fost recoltate de către medicii veterinari oficiali din cadrul DSVSA Tulcea şi Constanţa, probe săptămânale de midii/vongole care au fost analizate în Laboratoarele Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea şi Constanţa. Rezultatele analizelor microbiologice obţinute au determinat clasificarea iniţială în clasa A pentru toate cele trei zone”, se arată în comunicatul ANSVSA.

Sursa citată a precizat că clasa A semnifică o calitate superioară a apelor din punct de vedere microbiologic, ceea ce permite introducerea directă pe piaţă pentru consumul uman a moluştelor bivalve vii, fără a mai fi necesară purificarea sau relocarea acestora.

De asemenea, în conformitate cu prevederile legale, au fost recoltate şi examinate probe pentru determinarea biotoxinelor marine.

“Probele au fost analizate la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti şi pentru toate probele analizate până în prezent s-au obţinut rezultate corespunzatoare, moluştele fiind sigure pentru consumul uman”, a mai menţionat ANSVSA.

Livrarea moluştelor bivalve vii spre unităţile de comercializare se realizează printr-un centru de expediere autorizat sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. În aceste centre, pachetele cu moluşte bivalve vii sunt etichetate cu informaţii pentru consumatori şi li se aplică şi o marcă de identificare de formă ovală.

“Clasificarea zonelor de producţie a moluştelor bivalve vii din Marea Neagră este o realizare cu important impact economic. Mă refer la midiile şi vongolele colectate de pescarii din ţara noastră, prin care se pot astfel exploata aceste resurse naturale valoroase şi dezvolta economia zonei”, a precizat preşedintele ANSVSA.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.