Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Adriana Săftoiu, mesaj pentru ministrul Justiţiei:Nu sunteţi principalul responsabil pentru situaţia din penitenciare;s-ar putea să vă adăugaţi pe listă

adriana saftoiu

Deputatul PNL Adriana Săftoiu a declarat luni că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu este principalul responsabil pentru situaţia din penitenciare, însă a arătat că s-ar putea să fie "adăugat pe listă" şi că trebuie luate măsuri într-un timp relativ scurt care să combată problema din închisori.

Ea a precizat că liberarea deţinuţilor rezolvă problema supraaglomerării pentru câteva luni. "Domnule ministru, eu nu vă consider principalul responsabil pentru situaţia din penitenciare, dar s-ar putea să vă adăugaţi pe listă dacă nu vom lua cu multă atenţie această problemă în discuţie. Opinia publică, confruntată cu un sistem de educaţie, de sănătate precar, cu o infrastructură debilă, nu mai are nicio toleranţă faţă de aceşti oameni. Clasa politică s-a sensibilizat doar în momentul în care a devenit direct beneficiară a condiţiilor degradante şi uneori dezumanizante din penitenciare", a spus deputatul PNL, conform Agerpres.

Adriana Săftoiu a indicat că cel mai probabil CEDO va continua să sancţioneze România pentru supraaglomerarea din penitenciare. Ea a prezentat câteva imagini de la Penitenciarul din Jilava, unde a arătat că, deşi capacitatea este de 700 de persoane, deţine 1.326 de persoane, iar dintre acestea 127 beneficiază de 4 metri pătraţi legali. Săftoiu a arătat că într-o celulă de şase persoane stau şi 22 de persoane, care beneficiază de un singur duş şi o singură toaletă. De asemenea, deputatul PNL a spus că există şi situaţia în care 200 de persoane beneficiază de un singur duş şi o singură toaletă.

Adriana Săftoiu a atras atenţia şi asupra situaţiei din arestul central al Poliţiei Capitalei. "Dacă CEDO ar afla despre cum arată arestul central al Capitalei (...) s-ar putea ca o parte din bugetul de stat al României să meargă doar pe amenzile care ar veni de la CEDO", a arătat deputatul PNL. Ea a precizat că nu consideră că supraaglomerarea ar putea fi rezolvată prin construcţia de penitenciare. În context, Adriana Săftoiu a spus că în momentul în care va fi rezolvată problema recidivei se va rezolva şi supraaglomerarea. "Supraaglomerarea este doar un efect şi nu o cauză. (...) Cauza este politica pe care statul român o are faţă de deţinuţi şi faţă de momentul care se numeşte postliberare. Supraaglomerarea vine şi ca urmare a pedepselor mari pentru infracţiuni fără violenţă şi cu un anumit prejudiciu", a spus Săftoiu.

Deputatul PNL a criticat şi folosirea iraţională a personalului din penitenciare şi faptul că sistemul video care permite audierea unui deţinut nu este acceptat decât de unele instanţe. "Propun să ne luăm într-un timp relativ scurt măsurile care combată cauza situaţiei închisorilor din România, iar cauza este modul în care gândim recidiva şi ceea ce se întâmplă cu oamenii aceştia după ce pleacă de acolo. Nu pentru CEDO trebuie să acţionăm, ci în folosul societăţii româneşti. Aceşti oameni aparţin ţării cu greşelile lor şi să ridice piatra cel fără de păcat. Ei se întorc într-o comunitate care în acest moment are toate motivele să fie îngrijorată de liberări care nu se bazează pe o politică de reeducare în detenţie pentru o integrare reală în civilie", a conchis Adriana Săftoiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.