Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Budapesta îi dă lovitura de graţie lui Soros. Decizia parlamentului maghiar

The Daily Westerner News Network
orban si soros

Parlamentul ungar a adoptat marţi o lege controversată care sporeşte controlul guvernamental asupra organizaţiilor neguvernamentale care beneficiază de finanţare externă, proiect criticat de Uniunea Europeană şi de ONU şi care vizează în mod special organizaţiile susţinute de miliardarul american George Soros, transmit MTI, AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Actul normativ a fost adoptat cu 130 de voturi pentru, 44 de voturi contra şi 24 de abţineri.

Citeşte şi: Schimb de FOCURI într-o staţie de metrou din Munchen. Poliţia intervine în forţă - FOTO

Legea propusă de premierul Viktor Orban prevede că ONG-urile care beneficiază anual de finanţări externe de peste 7,2 milioane de forinţi (23.400 de euro) trebuie să se declare explicit drept 'organizaţii susţinute din străinătate'.

În schimb, guvernul de la Budapesta afirmă că vrea să se asigure că există o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte activitatea acestor ONG-uri, potrivit Reuters. ONG-urile şi grupurile pentru apărarea drepturilor omului susţin că legea le stigmatizează şi încearcă să le reducă la tăcere.

Examinarea textului legislativ, pregătit timp de mai multe luni, a fost amânată de mai multe ori pe fondul criticilor contra acestei măsuri considerate discriminatorii de către detractorii săi.

Citeşte şi: ALERTĂ teroristă în Suedia. Un camion a FORŢAT intrarea în centrul capitalei. Şoferul este URMĂRIT

Experţii Consiliului Europei ceruseră Budapestei să modifice proiectul de lege, estimând că sancţiunile suportate de ONG-uri, în special posibila lor dizolvare, în caz de încălcare a legii sunt 'disproporţionate'.

Această iniţiativă şi legea privind universităţile străine adoptată în luna aprilie şi considerată ca vizând Universitatea Central-Europeană (CEU), fondată de Soros la Budapesta, au fost condamnate de către Uniunea Europeană şi au dus la ample manifestaţii de protest în capitala ungară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.