Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Capacitatea politicienilor de a manipula este mult MAI MICĂ decât își imaginează'

proteste manifestatie

Stelian Tănase a comentat pe marginea protestelor din ultima perioadă din România. "Politicienii se fac că nu înțeleg despre ce este vorba. Ințeleg perfect, dar nu vor să acționeze contra propriilor lor interese", a scris analistul politic pe blog-ul său.

"Cind lumea iese sa protesteze in strada inseamnă că institutiile politice sunt în suferință. Sunt blocate, anchilozate, merg intr-un sens neacceptat de societate. Ineficienta, coruptia, intirzierile cronice, falsficarea voturilor, declaratiile mincinoase, menținerea unei stari de belingeranță continuă, fabulațiile liderilor, etc creeaza o mare frustrare în rîndul populației. Capacitatea politicienilor ( care se cred infalibili și fff descrurcăreți) de a manipula, este mult mai mică decit isi imaginează in visele lor de grandoare. Toate ajung la un moment dat (ca in aceste zile ) la un punct de fierbere si lumea iese in stradă. Politicienii se fac că nu înțeleg despre ce este vorba. Ințeleg perfect, dar nu vor să acționeze contra propriilor lor interese (acum de ex, grațierea si modificarea CP prin OUG ). Nu este complicat. Asistăm la o decădere a partidelor, a Parlamentului si Guvernnului. Credibilitatea lor (alarmant) este fff scăzută. Undeva in jur de 10%.

Citește și: Șoc în Guvernul Grindeanu: Ministrul Energiei a fost internat DE URGENȚĂ în Austria

Fenomenul se manifestă cu deosebire intr-una din Româniile care coexistă azi. In proteste regăsim lumea urbană – o lume informată, conectată, cu opinii formate , atentă la ce se se petrece. O lume dificil de manipulat și controlat, sensibilă la schimbări. O lume care iși cunoaște mai exact interesele dacă o comparăm cu lumea rurală. Acesta lume a tinerilor educați si calificati, bine pregatiți etc, nu ia de-a gata ce i se spune. Si cînd nu le mai convine, pot să tragă fermoarul unei valize și să plece in Occident. Chestiunea este cît își mai pot permite guvernanții să piarda forță de muncă, să piardă elitele profesionale etc.(vezi cazul medicilor).

Fara elite, profesionisti bine calificati, oamni care inmaganizeaza informatie, Romania va ramine in secoul XX. O populatie! Trebuie guvernat categoric în favoarea celor descrisi mai sus. Trebuie ascultate atent aceste mulțimi care protestează. Sa ne intrebam ce vor ele!? Asta dacă vrem să existe un viitor pentru România. E vorba despre ambele Românii. Si cea rurală, ațipită, săracă, semianalfabetă, fără meserii, imbătrinită, care nici măcar in secolul XX nu a ajuns (gaze, canalizare, apa, scoli, locuințe, cultură ). Elitele urbane sunt singura resursă (cel putin deocamdată), singurele capabile să tragă după ele lumea românească. Majoritațile aritmetice nu au nimic a face aici. Pot să umple urnele de voturi, dar nu pot da o direcție, nu pot inova, nu pot accelera dezvoltarea.

Emanciparea si modernizarea noastră depinde de asta. Indiferent dacă au fost la vot sau nu, și cu cine au votat protestatarii de duminică seara. E o chestiune esențială. Se pare că establishment-ul politic are alte socoteli. Are nevoie de un electorat captiv, sărac, dependent, la care sa facă apel la alegeri. Calcul cinic, lipsit de patriotism și mai ales de realism. Parcursul lent, limitat al tranziției, își are explicația aici. Establishment-ul politic nu a dorit occidentalizarea și nici o democratizare reală, ci doar o spoială buna pentru Bruxelles. A ținut/ține cu dinții de putere, de averile făcute peste noapte ín mod fraudulos prin jefuirea celorlalți. A folosit copios pentru a se imbogăți si proteja instrumentele statului. Și-au aservit institutiile. Au creat o Românie clientelară.

România este – orice am zice- pe drumul subdezvoltării și va rămine aici dacă va păstra aceasta paradigmă.", a scris analistul politic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.